ERDON Országos hírek

2016.12.18. 11:41

Clotilde Armand: Férjem is hibázott, de az USR is, azzal, hogy kizárta őt

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke, Clotilde Armand azt mondta: hibázott férje, Sergiu Moroianu, de hibázott az USR vezetősége is azzal, hogy kizárta a pártból.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) alelnöke, Clotilde Armand azt mondta: hibázott férje, Sergiu Moroianu, de hibázott az USR vezetősége is azzal, hogy kizárta a pártból.

Clotilde Armand Am ales România (Romániát választottam) című könyvének bemutatóján vett részt Kolozsváron, amikor megtudta, hogy az USR kizárta soraiból férjét, Sergiu Moroianut. Armand szerint férje hibás döntése az USR hibás döntését vonta maga után, mert férje értékes és lojális ember, aki évek óta harcol.

"Egy olyan embert, aki megkongatja a vészharangot, tisztelni kell. Hiba volt, hogy azelőtt zárták ki, mielőtt választ adtak volna az állításaira. Véleményem szerint ez hibás döntés volt - mondta Clotilde Armand Kolozsváron, hozzátéve, hogy ő maga sem vett részt azon a gyűlésen, amelyen férje kizárásáról döntöttek, mert Kolozsváron tartózkodott.

Ugyanakkor úgy vélekedett: az ehhez hasonló válságok normálisak egy párt életében. Nem fog tönkretenni egy ilyen ügy. Sokkal szilárdabbak vagyunk annál. Normális, hogy a választások után krízishelyzetek alakuljanak ki. Egyes kérdéseket nem kezeltek a legdemokratikusabb módon, mert sürgetett az idő - fogalmazott az USR alelnöke.

Az USR országos tanácsa pénteken zárta ki Sergiu Moroianut, a párt alelnökének, Clotilde Armand-nak a férjét.

Az USR közleménye szerint Sergiu Moroianu súlyosan ártott a párt megítélésének, és ez a tett összeegyeztethetetlen a tagsági státusszal az USR alapító dokumentuma 13. cikkelyének értelmében. Ezért pénteken a politikai alakulat országos tanácsa úgy döntött, hogy kizárja a pártból Sergiu Moroianut.

A döntés előzménye, hogy Moroianu a párt szabályzatfelügyelő bizottságának tagjaként Facebook-oldalán egy sor bírálatot fogalmazott meg Matei Păunnal, a párt kampányfőnökével kapcsolatban. Moroianu bírálatai egyrészt a kampánypénzek elosztásának módjára, másrészt a politikai ellenfelek vádjaira adott reakciókra vonatkoztak, amelyek a párt Soros Györgyhöz fűződő kapcsolatáról szóltak.

Az USR vezetősége szerint Moroianu súlyosan ártott a párt megítélésének, mert Facebook-bejegyzését számos sajtótermék átvette, és ennek nyomán az USR-t rossz fényben feltüntető cikkek és televíziós műsorok láttak napvilágot.

"Sergiu Moroianu az USR-t lejárató aljas kampány során, az ellenfelek által kitalált vesszőparipát használta fel, éspedig azt, hogy Soros György nevével hozzák összefüggésbe az USR-t. Ugyanezen áltéma mentén közvetlen és hamis módon megvádolta a párt egyik alelnökét, Roxana Wring-t - írja az USR országos bizottsága.

A kampánypénzek elköltésére vonatkozó állításokról a párt vezetősége azt írja, az összegek publikusak, Matei Păun pedig, Moroianu állításával ellentétben, önkéntesként dolgozott és nem fogják nagy pénzösszeggel jutalmazni sem a helyhatósági, sem a parlamenti választásokon nyújtott szolgálataiért.

Az USR vezetősége Moroianu arra vonatkozó vádjait is cáfolja, hogy a párton belül felesége, Clotilde Armand félreállítását tűzték volna ki célul. A párt vezetőségének válasza értelmében Clotilde Armand nem volt képviselőjelölt, ez az oka annak, hogy nem szerepelt annyit a médiában, mint azok, akik a Mentsétek meg Romániát Szövetség listáin indultak a parlamenti választásokon.

AGERPRES / (RO - szerző: Marius Septimiu AVRAM, szerkesztő: Marius FRĂŢILĂ, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!