ERDON Országos hírek

2016.11.23. 11:45

Szigorúan ellenőrzi a szárnyas-szállítmányokat az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság

Szigorúan ellenőriz az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) minden szárnyas-szállítmányt, amely olyan országból érkezik, ahol madárinfluenzás megbetegedés történt.

Szigorúan ellenőriz az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság (ANSVSA) minden szárnyas-szállítmányt, amely olyan országból érkezik, ahol madárinfluenzás megbetegedés történt.

Eddig Magyarország, Svájc, Dánia, Horvátország, Németország, Hollandia és Asztria jelezte, hogy területén madárinfluenzás eseteket regisztráltak.

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság szerdán arról tájékoztatta az AGERPRES hírügynökséget: az Európai Bizottságtól kapott információk és az Állategészségügyi Világszervezettől érkező riasztás alapján megszigorítja a betegség Romániába kerülésének megakadályozására tett intézkedéséket.

Ennek értelmében figyelmesen ellenőrzik a szárnyas-kereskedelmet és minden szállítmányt leellenőriznek, amely olyan országból érkezik, ahonnan madárinfluenzás eseteket jeleztek.

A közlemény felhívja a figyelmet, hogy a betegség elterjedésének veszélyét növelik a költöző madarak, valamint a vadon élő, de tenyésztett szárnyasokkal is érintkező madarak, mint például a verebek és galambok.

A polgármesteri hivatalokat felszólítottták, hogy tájékoztassák a lakosságot: a szárnyasokat a gazdaságon belül kell tartaniuk.

Az állategészségügyi hatóságok az erdészetekkel, sporthorgász- és vadászegyesületekkel, valamint a Román Ornitológiai Egyesülettel közös akcióba kezdtek az ország területén található, vadon élő madarak egészségi állapotának feltérképezésére.

Az Országos Állategészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Hatóság kéri a szárnyastartókat, hogy a gazdaságukban észlelt minden megbetegedést vagy pusztulást azonnal jelezzenek az állatorvosnak.

AGERPRES/(RO - szerző: Mariana NICA, szerkesztő: Andreea MARINESCU, HU - szerkesztő: TOFÁN Imola)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!