ERDON Országos hírek

2016.10.06. 13:40

Környezetvédelmi rendelkezések

A benzingőz kibocsátást hivatott csökkenteni az a tervezet,melyet 2018 végig kell gyakorlatba ültetniük a benzinkutaknak. Hatékony gőzelszívó berendezéseket kell beszerezniük.

A benzingőz kibocsátást hivatott csökkenteni az a tervezet,melyet 2018 végig kell gyakorlatba ültetniük a benzinkutaknak. Hatékony gőzelszívó berendezéseket kell beszerezniük.

A kormány által a napokban elfogadott tervezet az uniós előírásokhoz igazítja a már meglévő szabályokat, s megszabja, milyen műszaki felszereléseket kell működésbe helyezniük a benzinkutaknak és egyéb kereskedelmi egységeknek abból a célból, hogy a benzin tárolása, kezelése közben minél kevesebb gőz kerüljön a levegőbe. Például a gőzelszívó készülékek legalább 85%-os hatékonyságúak kell legyenek és legalább évente kell ezeket tesztelni. A tervezet egyúttal az illetékesek és egyéb érintettek felelősségeit, hatáskörét is tisztázza.

A benzinkutak és egyéb, benzint forgalmazó, árusító egységek kötelesek a megfelelő felszereléseke - gőzelszívókat, gőzkibocsátás mérőket - 2018 december végéig működésbe helyezni. Eddig a dátumig minden benzinkútnál, amely 2012 január elseje előtt épült, vagy ez előtt a dátum előtt kapta meg a építkezési engedélyt, vagy működési engedélyt, s évente több mint háromezer köbméter benzint kezel, fel kell szereljék az úgynevezett második szakaszos gőzelszívó berendezést. Mindezt akkor a legalkalmasabb véghezvinni, amikor a létesítmény felújítás alatt van, így lényegesen csökkennek a költségek. A törvény által megszabottak gyakorlatba helyezése nyomán lényegesen csökken majd a légszennyezés.

Egyúttal egy olyan határozatot is elfogadott a kormány, mely megduplázza a Levegő Minőségét Monitorizáló Országos Hálózat akcióira szánt pénzösszeget – azaz 2011 és 2020 között 100 millió lejt szánnak ezekre a környezetvédelmi alapból. A hálózatot, mely laboratóriumokból, megfigyelő állomásokból áll, abból a célból hozták létre, hogy folyamatosan figyelemmel tartsák a szennyező anyag kibocsátást. Az adatokat online közvetíthetik a megyei központokhoz, a lakosság tájékoztatása végett, azért, hogy az érintettek tegyék meg a szükséges lépéseket a problémák orvoslására, valamint különböző uniós testületek által igényelt jelentések összeállítása céljából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!