ERDON Országos hírek

2016.05.20. 14:30

Új egészségügyi minisztert neveztek ki Romániában

Egy külföldön tanult fiatal közgazdászt nevezett ki egészségügyi miniszternek Romániában pénteken Klaus Iohannis elnök.

Egy külföldön tanult fiatal közgazdászt nevezett ki egészségügyi miniszternek Romániában pénteken Klaus Iohannis elnök.

A tisztség azt követően ürült meg, hogy Patriciu Achimas Cadariu a múlt hét elején lemondott a hamisított fertőtlenítőszerek botránya miatt. A 33 éves Vlad Voiculescu Bécsben tanult, és a jelenlegi pénzügyminiszter kabinetigazgatója volt mostani kinevezéséig.

Dacian Ciolos miniszterelnök elmondta, hogy Voiculescunak civilként már van tapasztalata az egészségügyi rendszerrel, és elképzeléssel is rendelkezik arról, hogy az ellátórendszer milyen reformokra szorul.

A kormányfő arra utalt, hogy a fiatal közgazdász évekkel ezelőtt egy civil hálózatot szervezett meg, amelynek önkéntes tagjai külföldről romániai rákos betegek számára létfontosságú gyógyszereket hoztak egy olyan időszakban, amikor akadozott a romániai rákos betegek gyógyszerellátása.

A romániai egészségügyi rendszert alapjaiban rengette meg az elmúlt hetekben a hamisított fertőtlenítőszerek botránya, miután kiderült, hogy a Hexi Pharma nevű cég bizonyos esetekben akár 2500-szor is felhígított fertőtlenítőszereket forgalmazott kórházaknak. Az ügyben ügyészségi eljárás indult a cég ellen.

Felmerült a román titkosszolgálatok felelőssége is, miután Calin Popescu Tariceanu, a szenátus elnöke kijelentette: fennáll az a gyanú, hogy a céget valamelyik hírszerzés használta paravánként kereskedelmi tevékenység folytatására. A román belföldi hírszerző szolgálat annyit közölt, hogy több mint száz jelentést küldött az elmúlt öt évben különböző országos állami intézményeknek a fertőtlenítőszerekkel kapcsolatos problémákról.

Klaus Iohannis egy csütörtöki nyilatkozatban elmondta: a román hírszerzés jól végezte feladatát, és szerinte más állami intézmények követtek el mulasztást azzal, hogy nem vették komolyan a hírszerzés figyelmeztetéseit, vagy szándékosan eltekintettek tőle. Szerinte nem lehet komolyan venni Tariceanu nyilatkozatát, amely inkább aromániai választási kampány része, mint valós probléma.

Iohannis közölte: a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó román legfelső védelmi tanács jövő heti ülésén napirendre tűzik a fertőtlenítőszerek és a nosocomialis (kórházi) fertőzések ügyét.

A kórházi fertőzések túl magas aránya évek óta szóbeszéd témája a román nyilvánosságban. Konkrét bizonyítékok a hamisított fertőtlenítőszerekről azt követően jelentek meg a médiában, hogy a tavaly októberben a bukaresti Colectiv klubban kitört tűzvész nyomán összesen 64-en vesztették életüket. Egyes orvosok szerint az elhunytak száma nem lett volna ilyen magas, ha a kórházi fertőzések megelőzése hatékonyabb lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!