ERDON Országos hírek

2016.05.25. 15:34

Hamarosan nyitja kapuit a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál

Kolozsváron immár a 15. alkalommal nyitja meg kapuit, 2016.május 27 és június 5. között, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelyen 248 filmet fognak levetíteni.

Kolozsváron immár a 15. alkalommal nyitja meg kapuit, 2016.május 27 és június 5. között, a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF), amelyen 248 filmet fognak levetíteni.

Ebből 216 nagyjátékfilm- mondta Tudor Giurgiu fesztiváligazgató a sajtótájékoztatón, amelyen részt vett Mihai Chirilov művészeti igazgató és Cristian Hordilă menedzser. Mindenki megtalálhatja azt a filmi élményt, amellyel megajándékozhatja magát. A kínálat bősége, köszönhető annak, hogy 64 ország filmesei 850 alkotó, filmkritikus, filmszínész, operatőr, vágó, világosító és nem utolsósorban forgalmazó érkezik Kolozsvárra, amely 10 napig Románia film-fővárosa lehet. Állandó megújulást, kihívást is jelent. Gazdag színes programmal- filmvetítések, hangversenyek, szakmai megbeszélések, a filmes szakma és közönség találkozója- várja a filmrajongókat. Mindenki megtalálhatja az érdeklődésének megfelelő rendezvényt. Húsz helyen zajlanak az események.

Meghívottak

A neves meghívott vendégek közül felsorolnék, a teljesség igénye nélkül néhányat. Iain Smith Európa legismertebb producereinek egyike, egyébként a román filmek szerelmese. Különdíjjal tüntetik ki. Nevéhez fűződik Mad Max- A harag útja, Az ötödik elem és a Hét év Tibetben-című filmek. A filmkedvelők régi ismerőssel találkozhatnak, mert a bolgár Margita Gosheva, aki a Lecke című filmben vált hazánkban is ismertté, jelen lesz az idei TIFF fesztiválon is. A japán filmipar „fenegyereke” Sion Sono rendezőjének a TIFF alkalmával több filmjét is levetítik. Kíséretében lesz Megumi Kagurazaka filmszínész. Litvánia egyik legismertebb rendezője Sarunas Bartas, leányával Ina Marija Bartaite a közönséggel fog találkozni. Zeki Demirkubuz a 3x3-as filmszekcióban mutatkozik be. Richard Pena a Columbiai Egyetem tanára a fesztivál meghívottja, a romániai filmgyártás jó ismerője, előadását a modern film nyelvi megfogalmazásairól tartja.

Hazai nagyságok közül jelen lesznek: Cătălin Cristuțiu zsűri tagja, Nae Caranfil. Cristi Puiu, Vlad Ivanov, Dragoș Bucur, Cosmina Stratan, Olimpia Melinte, Dorian Boguță, Gabriel Achim, Paul Negoescu, Bogdan Mirică, Dan Chișu, Cuzin Toma, Pavel Bartoș, valamint sokan mások.

A nyitófilm „6,9 a Richter- skálán”, jelen lesz Nae Caranfil. Nemzetközi alkotás, amely igaz történeten alapszik, bohózat elemeket is tartalmaz. A filmezés nagyrésze Magyarországon történt. Az utómunkálatok teljesen Magyarországon készültek. A főbb szerepeket jobbnál, jobb, híresebbnél híresebb színészek alakítják. A producerek között megtalálhatjuk Tudor Giurgiu nevét is. Ami biztosíték lehet arra, hogy a film értke nem lebecslendő.

Életműdíj és Kiválóság díj

Orosz Lujza, a Kolozsvári Állami Magyar Színház örökös tagja, felejthetetlen színművésznő. Életműdíjjal tüntetik ki. Tiszteletére bemutatják, az 1978-ben Iosif Demian és Andrei Blaier rendezésében készült, Urgia című filmet, amelyben Catrina szerepét alakította. A zsűri a Kiválóság- díjat Carmen Galin színművésznőnek ítélte, aki több mint 30 filmben szerepelt.

Új filmszekciók

A TIFF hagyományos filmszekciói továbbra is érdekes, értékes alkotásokkal jelentkeznek. Sorolhatjuk: a Versenyfilmek, Supernova, 3x3, Árnyak, Határok nélkül, Román Film napok, Magyar Nap, HBO, EducaTIFF, EcoTIFF. Új filmszekciók is megjelennek, mint például a Cinema, mon amour, amely a dokumentumfilmek világába kalauzolja a nézőt, tisztelgés a nagy filmesek előtt. Az Animal filmszekcióban olyan alkotásokat mutatnak be, amelyekben a főszereplők az állatok. Az embernek az állathoz való viszonyáról szólnak, arról, miként kommunikálnak egymással. A litvániai Focusban megtekinthető Krisztina Buozyte rendezésében készült Vanishing Waves (Eltűnő hullámok) című alkotás. Igrushki (Babák) (r. Lina Luzyte), When We Talk About KGB című produkciók igen érdekesnek ígérkeznek. The Gambler című filmet, Ignas Jonynas rendezésében, tekintheti meg a közönség. A Focus Liban filmszekcióban a mai Libanon életébe nyerhet betekintést a néző. A Versenyfilm szekcióban 12 film küzd a trófeáért.

Magyar Nap

A hagyományos Magyar Nap keretében hangversenyre és filmbemutatásra kerül sor. A Gyalui kastélyban a gyergyószentmiklósi Bagossy Brothers Company és a Republic együttes koncertezik. Majd bemutatják Gárdos Péter Hajnali láz című filmjét. Kolozsvári filmszínházakban 7 magyar filmet nézhetnek meg a filmkedvelők: Horcher Gábor rendezésében a Drifter című filmet. Megtekinthetők: Liliom ösvény/Lily Lane (r. Fliegauf Bence), Anyám és más futóbolondok a családból (r. Fekete Ibolya), Az itt élő lelkek nagy része (r. Igor és Ivan Buharov), Tabula Rasa (r. Csoma Sándor), Saul fia (r. Nemes László), Szerdai gyerek (r. Horváth Lili). A Fliegauf Bence rendezésében készült Liliom ösvény című film elnyerte az európai filmek fesztiváljának fő díját Lecceben. A Saul fia című film Oscar díjat nyert.

Tízen a filmért

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál lehetőséget teremt, hogy a tehetséges fiatal színművészeket ismerje meg a filmes szakma, a közönség, a sajtó. Filmbemutatókon, workshopon, nyilvános vitákon vesznek részt. A hazai színházak 10 tehetséges művészét hívták meg: Alina Petrică (Café Godot Színház, Bukarest), Andi Gherghe (Ariel Színház, Marosvásárhely), Cătălina Bălălău (Ifjúsági Színház, Piatra Neamt), Cezar Grumăzescu Excelsor Színház, Bukarest), Ciprian Scurtea („Radu Stanca” Színház, Szeben), Cristian Rigman (Kolozsvári Nemzeti Színház), Ioana -Florentina Manciu („Marin Sorescu” Nemzeti Színház, Krajova), Nicholas Cațianis (Excelsor Színház, Bukarest), Richard Balint (Állami Színház, Nagyvárad), Sânziana Tarță (Kolozsvári Nemzeti Színház).

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!