ERDON Országos hírek

2016.04.13. 11:39

Az 1990-es kommunista-ellenes tüntetések vezéralakja lesz a Nemzeti Liberális Párt bukaresti főpolgármester-jelöltje

Marian Munteanut, az 1990-es Egyetem-téri kommunista-ellenes tüntetések vezéralakját indítja a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a bukaresti főpolgármester-választáson - döntötte el kedden a párt igazgatótanácsa.

Marian Munteanut, az 1990-es Egyetem-téri kommunista-ellenes tüntetések vezéralakját indítja a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) a bukaresti főpolgármester-választáson - döntötte el kedden a párt igazgatótanácsa.

A román jobboldal legnagyobb gyűjtőpártjának azt követően kellett új főpolgármester-jelöltet találnia, hogy a párt korrupciógyanúba keveredett elnökhelyettese, Ludovic Orban hétfőn visszalépett a jelöltségtől és lemondott párttisztségeiről.

Munteanu a Diákliga elnökeként meghatározó szerepet vállalt 1990-ben abban a megmozdulásban, amellyel a valódi rendszerváltást sürgető értelmiségiek tiltakoztak a kommunista diktatúra megdöntése után a hatalmat magához ragadó, reform-kommunistának tartott, Ion Iliescu vezette Nemzeti Megmentési Front ellen. Az 52 napos maratoni demonstrációt a Zsíl-völgyéből behívott bányászok fojtották vérbe 1990 júniusában. Az Iliescuék által legionáriusnak (fasisztának) nevezett Munteanut a vájárok csaknem agyonverték, több napig kómában feküdt, majd hónapokig börtönben tartották.

Az 53 éves, néprajzos végzettségű, egyetemi oktatóként dolgozó Munteanu 1990 után eltűnt a román közélet első vonalából, ám azóta is különböző, többnyire kulturális civil szervezetekben vállalt szerepet. Másfél évtizede a magyarellenességéről elhíresült Románok Nemzeti Egységpártja (PUNR) és a Virgil Magureanu volt hírszerző-igazgató pártja próbálta Munteanut megnyerni ahhoz, hogy az általuk létrehozott szövetség jelöltjeként induljon az államfő-választáson, ám végül Munteanu nem vállalta a jelöltséget.

Ahhoz, hogy most a legnagyobb jobbközép párt jelöltjeként indulhasson a bukaresti főpolgármester-választáson, Munteanunak még be kell iratkoznia a PNL-be.

Alina Gorghiu, a PNL társelnöke "politikai jelképnek" nevezte Munteanut, akivel azt próbálják jelezni, hogy megértették a politikusokban csalódott választók mentalitásváltásra irányuló elvárásait. Munteanu szerint jelölése példátlan nyitás a "nagy múltú" Nemzeti Liberális Párt részéről a civil társadalom felé.

A közvélemény-kutatások szerint az utóbbi hónapokban - a párt éléről államfővé választott Klaus Iohanniséhoz hasonlóan - csökkent a PNL népszerűsége. A jelölt-csere előtti felmérések azt jelezték: a szociáldemokraták jelöltjének, Gabriela Vranceanu Fireanak van a legnagyobb esélye arra, hogy júniusban Bukarest főpolgármesterévé válasszák.

(MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!