ERDON Országos hírek

2015.11.04. 11:09

Rendeződhet a szociális bentlakások égető problémája

Újabb törvénykezdeményezést tett le a parlament asztalára Szabó Ödön parlamenti képviselő. Mint oly sokszor, jelen esetben is a vidékre sűrűn járó parlamenti képviselő az ilyen jellegű találkozók alkalmával felmerült problémákból merítette tervezetét.

Újabb törvénykezdeményezést tett le a parlament asztalára Szabó Ödön parlamenti képviselő. Mint oly sokszor, jelen esetben is a vidékre sűrűn járó parlamenti képviselő az ilyen jellegű találkozók alkalmával felmerült problémákból merítette tervezetét.

Történt ugyanis, hogy a szociális intézményrendszereket szabályozó törvényről kiderült, hogy bármennyire is próbál általánosan fogalmazni, mégsem fedi le a realitásban működő intézményi kereteket. A 292-es, még 2011-ben elfogadott törvény előírja, hogy például gyermekek számára elsődlegesen két típusú szociális intézményrendszert lehet működtetni. Az egyik a napközis rendszer, ahol a gyerekek napi szintű támogatásban részesülnek, de egyébként minden este családjaikhoz térnek haza, illetve a gyermekközpontok, ami azt feltételezi, hogy a kiskorúak egy intézményi védelem alá kerülnek, ahol állandó ellátást kapnak és elszakítják őket a családjuktól.

„Megtűrt állapotban”

Ezzel szemben évek óta egyfajta „megtűrt állapotban” működnek azok a szociális jellegű bentlakások (internátusok), ahová hétfőn elszállítják a gyerekeket és pénteken családjukhoz visszaviszik őket. Amennyiben ezen bentlakások nem az iskolai intézmény keretében működnek, amiről egyébként a tanügyi törtvény rendelkezik, akkor nyilván más, a szociális intézményrendszert szabályozó törvényben kellene helyet kapnia. Sajnos a szakminisztérium elfelejtette őket, sőt azt a rövid, hárombetűs kiegészítést sem tette be a törvénybe, hogy stb., ami kapaszkodót jelenthetett volna az ilyen jellegű intézmények akkreditálásánál, azaz engedélyezésénél. Ezen törvényességi hiányosságot szenvedi meg többek között a micskei Sámuel bentlakás is, mely több éves sikeres működés után kellett új intézményi köntösbe öltözzön. A központ munkatársai jelezték a problémát az RMDSZ Bihar megyei ügyvezető elnökének, aki egy hét alatt elkészítette a már említett törvény módosítását, mely az új formájában, amennyiben elfogadják, rendelkezik a szociális bentlakások intézményéről.

Külön pozitív előjel, hogy a törvénykezdeményezés támogatására Szabó Ödön megnyerte úgy a szenátus, mint a képviselőház szociális szakbizottságának az elnökét. Mindketten aláírták magát a kezdeményezést, sőt sikerült mind kormánypárti, mind ellenzéki oldalról is támogatókat szerezni a javaslat mögé. A jövőben meg kell szülessen a kormány véleményezése és elindulhat a parlamenti vita. Ha minden a kezdeményezők reményei szerint zajlik, akkor a jövő tanévtől ez az intézményi forma törvénybe lesz iktatva.

Lehet változtatni

Szabó Ödön elmondta, ezért is tartja fontosnak, hogy folyamatosan kapcsolatot tartson a vidéken és Nagyváradon működő intézményekkel, azok vezetőivel, illetve az egyszerű emberekkel, hisz csak így, köztük és velük járva, elbeszélgetve lehet megismerni a valós problémákat, és ezekre javaslatokkal és törvénymódosításokkal megoldásokat keresni és találni. Szabó Ödön büszkén mondta, hogy immár közel egytucat olyan törvénynek volt kezdeményezője, amelyet elfogadtak vagy elfogadás előtt áll, ami azt jelenti, hogy igenis lehet változtatni a dolgokon, ügyeken, csak keményen kell dolgozni és meg kell találni a megfelelő partnereket, a megfelelő hangnemet, meg kell tartani a szakmaiságot. Reméli, mondta végül, hogy ezen kezdeményezése is azon törvénytervezetei sorát fogja gyarapítani, mely megjelenik a Hivatalos Közlönyben és alkalmazva megold egy létező problémát.

Bihari Árpád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!