ERDON Országos hírek

2015.11.04. 11:19

November 13., a magyar nyelv napja

Az államelnökhöz került az a törvénykezdeményezés, melyet a tisztségben lévő teljes RMDSZ-frakció terjesztett a parlament elé, ami arra vonatkozik, hogy november 13-a legyen a magyar nyelv napja Romániában. A törvénykezdeményezés indoklását, valamint a szöveget az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Szabó Ödön írta.

Az államelnökhöz került az a törvénykezdeményezés, melyet a tisztségben lévő teljes RMDSZ-frakció terjesztett a parlament elé, ami arra vonatkozik, hogy november 13-a legyen a magyar nyelv napja Romániában. A törvénykezdeményezés indoklását, valamint a szöveget az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke, Szabó Ödön írta.

Október 24-én küldte tovább a parlament kihirdetésre az államelnöknek, Klaus Iohannisnak a két ház által elfogadott törvényt. Így ha az elkövetkezendő két hétben az államelnök elvégzi a procedúra gyors ellenőrzését, amire egyébiránt harminc nap áll rendelkezésére, akár az is megtörténhet, hogy az idei év november 13-án már törvényerőre is emelkedhet a kezdeményezés.

A javaslat szerint az önkormányzatok, állami intézmények, iskolák lehetőséget kapnak arra, hogy a magyar nyelv napján rendezvényeket, programokat szervezzenek, és román állami költségvetésből járuljanak hozzá a magyar nyelv ápolásához, tovább terjesztéséhez, felmutatásához. A közszolgálati televíziók és rádiók pedig külön műsoridőben foglalkozhatnak a kérdéssel, teret adva az anyanyelvünknek szentelt rendezvények bemutatásának, népszerűsítésének.

A dátumot nem véletlenül választották, ez a Kárpát-medencei magyarság számára a magyar nyelv napja, hisz a Magyar Országgyűlés 2011. szeptember 26-án hozott erről döntést. Ezt megelőzően 2008. december 6-án az Anyanyelvápolók Szövetsége fogadta el azon javaslatot, hogy április 23-a legyen a magyar nyelv napja, mivel ugyanazon évben ezen a napon nyitotta meg kapuit Széphalmon a Magyar Nyelv Múzeuma Kazinczy Ferenc mauzóleuma mellett.

Kisebbségi nyelvek

A magyar nyelv napjához hasonlóan két másik kisebbségi nyelvnek is fogadott el törvényt a parlament, éspedig a cseh (szeptember 28.) és a tatár (december 13.) nyelv napjának megünneplését emelték törvényerőre. Az ENSZ 1999-ben február 21-ét nevezte meg a nemzetközi anyanyelv napjaként, 2001-től pedig április 23. az angol, március 20. a francia, április 20. a kínai, június 6. az orosz és október 12. a spanyol nyelv napja.

Egy kisebbségi közösség számára identitása megőrzésének fontos eleme az anyanyelv. Az pedig, hogy sikerült elfogadtatni Romániában egy hivatalos napot a magyar nyelv számára, azt bizonyítja, hogy megfelelő közéleti képviselettel partnereket lehet találni ügyeink mellé – hangsúlyozta Szabó Ödön. Megkérdeztük az ügyvezető elnököt, hogy terveznek-e már az idén valamilyen rendezvényt, ünnepséget ebből az alkalomból. Szabó Ödön elmondta: „Igen, egyeztetés alatt van egy nagyon szép program, melyre most várunk visszajelzést Magyarországról. Ezen a napon, ha minden jól megy, több eseményre is sor kerül, egy-két olyan ügy is elindulhat, amely túlmutathat magán az aznapi rendezvényen, ehhez azonban a közösség támogatása is kell majdan.”

A képviselő egyelőre elhárította azon kérésünket, hogy részleteket ismertessen, mint mondta, erről időben, még a héten tájékoztatást kaphatunk. Annyit elárult azonban, hogy anyanyelvről lesz szó és már meglévő kezdeményezéseik kiszélesítését fogja jelenteni.

Bihari Árpád

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!