ERDON Országos hírek

2015.08.04. 13:26

YUPPI!! TÁBOROZTUNK!

Véget értek a Yuppi Tábor diabéteszes turnusai, a kölyök és kamasz táborokban összesen 94, 7 és 17 év közötti gyerek és fiatal tölthetett élményekben gazdag másfél hetet Mezősályin.

Véget értek a Yuppi Tábor diabéteszes turnusai, a kölyök és kamasz táborokban összesen 94, 7 és 17 év közötti gyerek és fiatal tölthetett élményekben gazdag másfél hetet Mezősályin.

A Yuppi Táborba több mint tíz romániai megyéből (többek között Máramaros, Szatmár, Bihar, Kolozs, Maros, Hargita, Kovászna, Brassó és Konstanca megyékből) érkeztek gyerekek, anyanyelvük szerint körülbelül fele román és fele magyar arányban. Minden program párhuzamosan két nyelven zajlott. A gyerekek az övékéhez hasonló betegséggel, állapottal küszködő kortársaikkal táborozhattak együtt. Így egymástól is tanulhattak, biztatták, tanították és bátorították egymást.

Romániában közel tízezer kiskorú él 1-es típusú cukorbetegséggel. Ez a betegség feltűnésének pillanatától fogva napi többszöri inzulininjekciót feltételez. A Yuppi Tábor azt a lelkileg és fizikailag biztonságos környezetet biztosította a résztvevő gyerekek számára, amelyben megfeledkezhettek a hétköznapokról, akaratlanul és önfeledten mosolyoghattak.

A tábori programok célja a gyerekek önbizalmának növelése, önmagukba vetett hitük megerősítése, saját maguk elfogadásának elősegítése, ezáltal elsősorban lelki gyógyulásuk támogatása. Ez elősegíti a fizikai megerősödést is. Ennek érdekében az egy hetes, ingyenes tábor programja sűrű és színes, teli kihívásokkal és élményekkel. A nappali programok közé tartoztak a kézműves foglalkozások, a színjátszás, zene, fotózás, íjászat, lovaglás, evezés és magaskötél-pályán való mászás. A gyerekek felhőtlen szórakozását egy összetett csapat biztosította: minden gyerek mellett egy HáziManó, azaz kísérő önkéntes tevékenykedett. A MenőManók számtalan foglalkozáson keresztül új lehetőségeket nyújtottak a gyerekeknek számára. Még egy fura lény tevékenykedett a gyerekek mellett: a DokiManók, azaz orvosok, asszisztensek és dietetikusok professzionális egészségügyi felügyeletet biztosítottak a táborozók számára.

A kölyök diabétesz táborba ellátogatott Tóth Szabolcs, alias TSz, humorista, aki a szervezet első nagykövete. „Én ellenzem a betegségeket. Mindenféle betegséget, ami azt illeti. Viszont támogatom a betegeket segítő szervezeteket (...) Mindenkinek támogatnia kellene a Yuppi Tábort!”– vallja TSz. Ebben az évben, mindkét diabéteszes turnusban teljesen ingyen táborozhattak a gyerekek a Yuppi Tábormozgalom Egyesület jóvoltából. Hogy ez jövőre is létrejöhessen a szervezet adománygyűjtő SMS kampányba kezdett: „Adományozz gyógyító mosolyokat!” címmel. Bárki, aki SMS-t küld a 8835-ös telefonszámra (Orange, Vodafone, Telekom), 2 EURÓVAL támogatja a Yuppi Tábormozgalom egyesületet, valamint diabétesszel és onkológiai megbetegedéssel együtt élő gyerekek ingyenes táboroztatását.

A Yuppi Tábormozgalom Egyesület ez évi utolsó táborát, az onkológia turnust, augusztus 22 és 29. között tartják szintén a Maros megyei Mezősályin. Táborral kapcsolatos információk László Zsuzsa táborvezetőtől, a 0749115191-es telefonszámon, vagy a zsuzsa@yuppicamp.ro címen kérhetők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!