ERDON Országos hírek

2015.08.11. 13:42

Üdülési utalványok alkalmazottaknak

Megjelent a napokban a Hivatalos Közlönyben az üdülési utalványrendszer alkalmazási módszertana.

Megjelent a napokban a Hivatalos Közlönyben az üdülési utalványrendszer alkalmazási módszertana.

Az üdülési utalványrendszer lényege az, hogy évente maximum a minimálbér hatszorosát elérő összegű béren kívüli üdülési juttatást kaphatnak mind a köz-, mind pedig a magánszférában dolgozó alkalmazottak. Ezt a juttatást üdülési utalványok formájában adják ki a Pénzügyminisztérium által engedélyezett egységek egyéni munkaszerződéssel alkalmazott dolgozók számára. A munkáltató döntheti el azt, hogy az utalványokat papíron vagy elektronikus utalványkártyákon osztja-e ki az alkalmazottaknak. Ezt a juttatást kizárólag csak a romániai turisztikai, idegenforgalmi egységekben lehet felhasználni, rögzíti a törvény.

Szabályok

A kedvezményezettek megválaszthatják azt az egységet, ahol fel kívánják használni az utalványokat, de csak azok közül választhatnak, amelyek turisztikai licensszel vagy az Országos Turisztikai Hatóság által kiadott bizonyítvánnyal rendelkeznek. A hatóság honlapján megtalálható ezeknek az egységeknek a teljes listája. A kedvezményezettek személyi igazolványuk alapján használhatják fel ezeket az utalványokat, de tilos az utalványokkal kereskedni, vagyis nem lehet pénzért eladni, illetve más szolgáltatásokért elcserélni azokat – áll a jogszabályban. Az üdülési utalványok értéke nem haladhatja meg hat bruttó minimálbér összegét, és a kézhez vételtől, vagy a kártyára való feltöltéstől számított egy naptári évig érvényesek. Amennyiben a dolgozó nem használja fel az üdülési utalványokat az érvényességi időszak alatt, az egy év lejárta után köteles visszaadni azokat a munkáltatónak. Az elektronikus kártyák esetén a kiadó egység utalja vissza a munkáltatónak az utalvány ellenértékét. Az állami szektorban dolgozók számára az állami költségvetésből, vagy esetenként a helyi költségvetésből különítenek el forrásokat erre a célra, a magánszektorban pedig a vállalatok az elfogadott költségvetés kiadási oldalán külön fel kell tüntessék ezt a kiadást „üdülési utalványok” (Vouchere de vacanţă) elnevezéssel. Az üdülési utalványokat a munkáltató kell megrendelje az utalványkiadó egységektől. A megrendeléskor közölni kell a kedvezményezettek teljes nevét, személyi azonosító számukat, valamint az utalvány névértékét ha papír alapú utalványokról van szó, és az utalványok összértékét minden egyes kedvezményezett után elektromos formátumú utalvány esetében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!