ERDON Országos hírek

2015.06.12. 09:43

Lemondott a román közlekedési miniszter

Lemondott Ioan Rus román közlekedési miniszter, aki egy televíziós műsorban sértő kijelentést tett a külföldön dolgozó románokra.

Lemondott Ioan Rus román közlekedési miniszter, aki egy televíziós műsorban sértő kijelentést tett a külföldön dolgozó románokra.

A politikus csütörtökön nyújtotta be lemondását Victor Ponta miniszterelnöknek, aki egy közösségi oldalon közölte, hogy elfogadta azt, és a jövő hétre ígérte Rus utódának megnevezését.

A szociáldemokrata politikus Románia több kormányának is tagja volt már. Egy televíziós műsorban a külföldön dolgozó románokról kijelentette: azért a pénzért, amit keresnek, azzal fizetnek, hogy otthon maradt gyermekeik csavargók, feleségük prostituáltak lesznek. Ezzel arra utalt, hogy a külföldön munkát vállalók sokszor magukra hagyják családjukat.

Rus a lemondása előtt közleményben kért elnézést mindazoktól, akiket megsértett. Közölte, hogy ez nem állt szándékában, pusztán fel akarta hívni a figyelmet arra a súlyos helyzetre, amellyel nagyon sok román család szembesül: a családi közösségek szétzilálódásával. Rus szerint ő csak együttérzését fejezte ki azok iránt, akik ebben a helyzetben vannak, és szerinte túl nagy árat fizetnek a külföldi munkavállalásért.

Mintegy 3 millió román dolgozik külföldön a 19 milliós összlakosságból.

A politikus mostani nyilatkozata érzékenyen érinti Victor Ponta miniszterelnököt, egy nappal azelőtt, hogy a román parlament szavaz az ellenzék bizalmatlansági indítványáról, vagyis arról, hogy megbuktatja-e a Ponta-kormányt vagy sem. Kevés az esélye ugyan annak, hogy a kormány megbukjon, de a téma azért is érzékeny, mert Ponta tavaly novemberben elvesztette az elnökválasztást Klaus Iohanisszal szemben. Vereségében döntő szerepet játszott, hogy a kormány nem alakított ki külföldön elegendő szavazókörzetet, ami nagy felháborodást váltott ki a külföldön élő románok és otthon maradt rokonaik körében. Ez az elégedetlenség nagymértékben hozzásegítette a győzelemhez a megmérettetés előtt esélytelenebbnek tekintett Iohannist.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!