ERDON Országos hírek

2015.04.28. 15:00

Markó Attila: ejtették a vádat, de elfognák

Ejtette a Bica-ügyként elhíresült kárpótlási ügyben Markó Attila ellen megfogalmazott vádakat a román korrupcióellenes ügyészség (DNA). Közben azonban más ügyben előzetesbe helyeznék.

Ejtette a Bica-ügyként elhíresült kárpótlási ügyben Markó Attila ellen megfogalmazott vádakat a román korrupcióellenes ügyészség (DNA). Közben azonban más ügyben előzetesbe helyeznék.

Markó Attilát rendkívül súlyos következményekkel járó hivatali visszaéléssel gyanúsították meg tavaly decemberben, azonban most bizonyítékok hiányában ejtették a vádakat. Az ügyészek azt állították, hogy a restitúciós bizottság – amelynek Markó Attila is tagja volt – a reális piaci értékhez képest jócskán túlértékelt telek alapján ítélt meg kárpótlást egy üzletembernek.

Március 26-án további vádakat fogalmaztak meg Markó ellen. Az ügyészek szerint a bizottság többi tagjával együtt 75 millió eurós kárt okoztak az államnak.

Bejelentés

Markó Attila mindvégig ártatlannak vallotta magát, sőt, olyan bizonyítékokat is közzétett, amelyekből kitűnik, hogy nem is volt jelen azon az ülésen, amikor a bizottság a kárpótlásról szavazott. Markó a Facebookon közzétett üzenetében tájékoztatott a fejleményről. „2014. december 10. óta sorozatban háromszor kértük, hogy a Bica-ügyben ejtsék a vádat. Nem akarták. Előzetes letartóztatást kértek. Pedig kezdettől fogva egyértelmű volt, és semmi sem változott azóta. Aztán négy hónappal később, most az új ügyben ellenem megfogalmazott vádiratban ez áll: ejtik azt a régi vádat… Hallgattak, kivártak, lapítottak, packáztak. Tudták, hogy ejteni kell, de nem tették. És most ki vonja őket felelősségre, hogy decemberben mégis az előzetes letartóztatásomat kérték? Ki vonja őket felelősségre, hogy képesek leírni: bűncselekményben való részvétel az, ha nem vagy jelen egy ülésen? Ezek után továbbra sem lehet véleményünk a rendszerről? Ha ilyen visszaéléseket tapasztalunk, akkor fogjuk be a szánkat, máskülönben rögtön ránk koppintanak, hogy befolyásoljuk az igazságszolgáltatás függetlenségét?” – áll Markó Attila üzenetében.

Hivatalos kérés

Markó Attila jelenléte hiányában való előzetes letartóztatását kéri a román korrupcióellenes ügyészség a Legfelsőbb Bíróságtól. Három ügyben kéri Markó Attila őrizetbe vételét a DNA – írják a honlapjukon közzétett közleményben, amely szerint „megalapozott gyanú” van arra nézve, hogy Markó három rendbéli hivatali visszaélést követett el 2008-ban.

Az ügyészség szerint Markó Attila a kártérítéseket megállapító bizottság (ANRP) többi tagjával együtt három olyan restitúciós dossziéban ítélt meg kártérítést, amelyekben az értékbecslési jelentések túlértékelték az ingatlanok valós értékét. A vád szerint így összesen 84.588.304 euróval károsították meg az államot.

A DNA közleménye szerint Markó Attila kivonta magát a bűnvádi eljárás alól, hiszen elhagyta az országot, így nem is lehetett kihallgatni. A DNA azt is felidézi, hogy március 6-án a parlament engedélyét kérte Markó előzetes letartóztatásához.

Markó Attila április 1-jén lemondott képviselői mandátumáról, amit április 16-án a képviselőház elnöke vett tudomásul.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!