ERDON Országos hírek

2015.03.18. 16:59

Szülőföldön magyarul

Ismét meghirdették a „Szülőföldön magyarul” című a 2014/2015-ös tanévre érvényes nevelési, oktatási, valamint tankönyv és taneszköz támogatási programot.

Ismét meghirdették a „Szülőföldön magyarul” című a 2014/2015-ös tanévre érvényes nevelési, oktatási, valamint tankönyv és taneszköz támogatási programot.

A program részleteiről Soós Sándor, a Romániai Magyar Pedagógus Szövetség (RMPSZ) Bihar megyei szervezetének elnöke tájékoztatta lapunkat, Romániában ugyanis az RMPSZ juttatja el a tanintézményekhez a pályázati borítékokat. Soós Sándor elmondta, hogy a vissza nem térítendő

támogatás értéke a 2014-15-ös tanévben 17.200 forintnak megfelelő lej. Támogatásra jogosultak azok az óvodáskorú gyerekek, akik a 2014/2015-ös tanév kezdetétől Romániában működő akkreditált óvodában magyar nyelvű nevelésben vesznek részt; azok az elemi- általános- és középiskolás tanulók, akik 1996. augusztus 31-ét követő időszakban születtek és Romániában működő akkreditált oktatási intézményben alap- vagy középfokú tanulmányaikat magyar nyelven folytatják. Emellett egyedi elbírálással részesülhetnek támogatásban azok a tanulók, akik az 1996. augusztus 31-e előtt születtek, de még mindig kötelező tanulmányaikat folytatják. Egyedi elbírálással támogatást kaphatnak azok a diákok is, akik fakultatív magyar nyelvű oktatásban részesülnek, mivel a lakóhelyükön napi bejárással elérhető távolságon belül nem működik magyar nyelvű oktatási intézmény, vagy magyar nyelvű tagozat. Támogatást kaphatnak azok a sérült magyar nemzetiségű kiskorúak, akik nem akkreditált oktatási intézményben folytatnak magyar nyelvű tanulmányokat vagy egyéb magyar nyelvű nevelésben részesülnek, valamint azok a kiskorúak, akik sajátos nevelési igényeiknek megfelelő - részben vagy egészben magyar nyelvű - oktatásban vesznek részt Romániában működő akkreditált oktatási intézményben. A program támogatja azokat a nappali tagozatos hallgatókat is, akik Romániában működő felsőoktatási intézményben alap vagy magiszteri tanulmányaikat egészben vagy részben magyar nyelven folytatják.

Nem jogosultak

Soós Sándor felhívta a figyelmet arra, hogy nem jogosultak az oktatási- nevelési támogatásra azok a tanulók, akik a 2014/2015. tanév első félévében több mint 50 igazolatlan órát hiányoztak, azok a fakultatív magyar nyelvű oktatásban részesülő tanulók, akik a 2014/2015. tanév első félévében a magyar órák több mint tíz százalékáról igazolatlanul hiányoztak; azok, akik az igénylést a megadott határidőn túl, illetve hiányosan nyújtják be, és a felszólításban szereplő határidőn belül sem pótolják a hiányosságokat, illetve azok a személyek sem, akikre a 2001. évi LXII. törvény hatálya nem terjed ki („aki magyar állampolgárságát önként tett nyilatkozat alapján veszítette el; akinek magyar állampolgárságát azért vonták vissza, mert csalárd módon szerezte meg; aki Magyarország területén bevándorolt, letelepedett, menekült vagy menedékes jogállást szerzett.). Szintén nem kérhet támogatást a szülőföldön magyarul programtól az a sajátos nevelési igényeinek megfelelő oktatásban résztvevő kiskorú, aki nem, vagy részben sem magyar nyelven és nem nappali tagozaton folytatja tanulmányait.

Feltételek

A támogatás a 2014/2015-ös tanévre egy alkalommal igényelhető a következő igénylési feltételek mellett. Az adatlapot megfelelően kell kitölteni, és nem hiányozhatnak a kötelező módon csatolandó mellékletek sem, úgy mint az igénylő szülő, ill. törvényes képviselő érvényes személyazonosító okiratának fénymásolata (amennyiben a kiskorú családneve nem egyezik meg az igénylő szülő, nevelőszülő családnevével, mellékelni kell a válásról szóló bírósági végzés, vagy a nevelőszülő megbízásáról szóló hatósági döntés fénymásolatát); a tanuló születési anyakönyvi kivonatának, vagy személyazonosító okiratának fénymásolata; a tanuló iskola- vagy óvodalátogatási igazolásának eredeti példánya, amely tartalmazza az adott osztály, tagozat, csoport tannyelvének megjelölését, valamint a 2014/2015-ös tanév első félévében felhalmozott igazolatlan órák számát. A fakultatív magyar nyelvű oktatásban részesülő tanulók esetében az igazolásnak tartalmaznia kell a hivatalosan előírt, magyar nyelven tartott órák számát és a 2014/2015-ös tanév első félévében felhalmozott igazolatlan órák számát. Amennyiben az igénylés vagy a kötelezően csatolandó bármelyik melléklet hiánypótlásra szorul, akkor az igénylő köteles az írásbeli értesítő kézhezvételétől számított 15 napon belül a kért adatokat vagy mellékleteket pótolni, ellenkező esetben az igénylés érvénytelennek minősül. Hiánypótlásra csak egyszer van lehetőség.

Határidő április 24.

Az igényléseket 2015. március 10. – 2015. április 24. közötti időszakban lehet benyújtani. Az igénylés utolsó postára adási dátuma: 2015. április 24. Az igénylést a felhívás mellékletét képező adatlapon, papír alapon lehet benyújtani, ajánlott levél formájában egy eredeti példányban, zárt borítékban. Soós Sándor elmondta, hogy a szülők által átvett boríték már meg is lesz címezve, tehát a címzéssel nem kell foglalkozzanak. Az RMPSZ megyei elnöke elárulta, hogy Bihar megye 17.400 pályázati borítékot kapott, ennek a felét már szét is osztották az iskolákban, és a a jövő hét végére minden tanintézménybe eljutnak a borítékok, amelyeket az iskolák osztanak majd szét az igénylő diákok szüleinek. Ezt követően már a szülők kell postára adják az igénylést a szükséges dokumentumokkal együtt. A támogatást a szülők az OTP-bankfiókoknál vehetik majd át. Azok az igénylők, akiknek van OTP folyószámlájuk, pozitív elbírálás esetén erre a számlára kapják a támogatást. Azok, akiknek nincs OTP bankszámlájuk, a pozitív elbírálásról szóló értesítés kézhezvételét követően folyószámlát kell nyissanak az OTP banknál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!