Diplomácia

2024.05.08. 12:38

Szijjártó Péter: az EU rosszabb formában van, mint öt éve, ezért le kell váltani a brüsszeli vezetést

Az Európai Unió jelenleg rosszabb formában van, mint öt éve, igen sokat romlott a közösség biztonsága és versenyképessége is ez idő alatt, ezért le kell váltani a brüsszeli vezetést - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Londonban a brit Királyi Külügyi Intézet rendezvényén.. A tárcavezető a nap folyamán részt vett a Londoni Magyar Iskola Plusz új, belváros szívében lévő helyszínének átadásán is.

MW

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megbeszélést folytatott Londonban brit kollégájával, David Cameron külügyminiszterrel

Forrás: Szijjártó Péter Faceboo-oldala

A minisztérium közleménye szerint 

a tárcavezető a Londoni Magyar Iskola Plusz új, belváros szívében lévő helyszínének átadásán mondott beszédében leszögezte, hogy éljenek a világ bármely pontján is, a magyaroknak küldetésük van,

 amely úgy szól, hogy meg kell tenniük mindent a magyar nemzet, a magyarság fennmaradásáért, ezen identitás megőrzéséért.

Ez azért egy összetett feladat, már csak földrajzilag is, mert nekünk nemcsak az anyaországi magyarság megtartására, nemcsak a Kárpát-medencei magyarság megtartására, de a diaszpórában élő magyarság megtartására is legalább úgy kell koncentrálni

 – jelentette ki.

Ehhez sok minden kell. Kell egy erős anyaország, amely eredményesen tudja felvállalni ezen küldetés végrehajtását, és persze kell egy öntudatos, büszke magyarság, amely a saját nemzeti értékeit, érdekeit felvállalja, képviseli, még sokszor úgy is, hogy egyébként a szelek inkább szembe fújnak, s nem hátulról

– tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a magyar külpolitika szíve közepe a nemzetpolitika, és ennek alapja, hogy "minden magyar felelős minden magyarért, éljen bárhol is a világon".

És minél távolabb él valaki az anyaországtól, annál nagyobb jelentősége van a közösségeknek (...) Amíg léteznek közösségeink, léteznek magyar közösségek, és ezek a közösségek jó és összetartó közösségek, addig nyugodtan lehet tervezni a jövőt

 – vélekedett.

Szijjártó Péter közölte, ehhez intézményekre is szükség van, például a brit fővárosban nagy eredmény a központban lévő Magyar Ház létrehozása, amelynek az épületét 2022-ben vásárolta meg a kormány, így vált lehetővé a Londoni Magyar Iskola Plusz ideköltöztetése is.

És én azt hiszem, hogy most itt így önök együtt, meg az a közösség, amely ennél nyilván szélesebb, azt szimbolizálják és azt bizonyítják, hogy itt, Londonban van értelme a magyar jövőt, a magyar közösség jövőjét tervezni 

– húzta alá.

A miniszter köszönetet mondott az intézményt hétvégente önkéntes munkában működtető tanároknak, akik ezzel sokat tesznek a gyerekek magyar identitásának megőrzése érdekében.

Kifejtette, hogy napjainkban erős küzdelem zajlik a gyerekek szabad idejéért, ezért nekik és az őket inspiráló szüleiknek is köszönet jár azért, hogy mintegy hatvanan eljárnak a szombati iskolába.

Szerintem nagy dolog, hogy önök a legtradicionálisabb, legrégebbi londoni magyar iskolát működtetik, és arra bíztatom, kérem önöket, hogy használják ki azt, hogy itt ez az intézmény, a Magyar Ház létrejött, használják ki azt, hogy itt a Picadilly közvetlen szomszédságában egy hatalmas magyar lobogó lobog, használják ki azt, hogy ez az intézmény valóban azért van, hogy a londoni és London környéki magyarok meg tudják tartani az identitásukat, a magyarságukat

 – összegzett.

Rámutatott, hogy az a mondás, miszerint a magyar egy világnemzet, pozitívnak tűnhet, de aki jól ismeri ennek a történelmi kontextusát, az tudja, hogy sok keserűséggel átitatott mondatról van szó.

 

A történelem viharai soha nem kíméltek minket, magyarokat, s bizony a történelmi tragédiák sorának a következménye, részben legalábbis, hogy mi, magyarok bár csak 15 millióan vagyunk, mégis a világon szétszóródva élünk

 – fogalmazott.

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában – írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

Az Egyesült Királyságban tartózkodó Szijjártó Péter azt írta, hogy a Jaguar egy nagy mérnöki fejlesztőközpontot működtet Budapesten, és ez a Jaguar öt hasonló központjának egyike.

Jó volt hallgatni a vezetőket, amint dicsérték a magyarországi munkaerő minőségét, hozzáértését és szorgalmát –fogalmazott.

A tárcavezető megnyugtatónak nevezte, hogy a Jaguar stratégiai jelentőségűnek tartja a budapesti mérnöki fejlesztőközpontot, és jó volt "hallani a jövőre vonatkozó bővítési terveiket is", a Jaguar ugyanis kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontnak a következő évek globális fejlesztési stratégiájában.

Kifejtette, hogy jelenleg 350 ember dolgozik a Jaguarnak Budapesten, és küszöbön áll egy fontos együttműködési megállapodás a Budapesti Műszaki Egyetemmel, ami további fejlődési lehetőséget fog biztosítani a magyar tehetségeknek a globális autóipar élvonalába történő belépéshez.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a közelgő magyar EU-elnökség programjáról tartott panelbeszélgetésen három prioritást határozott meg a hathónapos periódusra, amelyek közül az első a nyugat-balkáni bővítés előmozdítása. 

Ennek kapcsán rámutatott, hogy

 kézzelfogható különbség van a térség békéje és nyugtalansága között, ezért is fontos lenne előrevinni a folyamatot, különös tekintettel arra, hogy az érintett öt tagjelölt állam átlagosan immár 14 éve és 11 hónapja várakozik, ami erősen aláássa a bővítéspolitika hitelességét. 

Aláhúzta, hogy nagy szükség lenne a régió országainak mielőbbi felvételére, miután az EU jelenleg rossz formában van, és friss lendület, új energia kellene a hanyatlás megállításához. 

A második prioritásnak az illegális bevándorlás elleni fellépést nevezte, és felidézte, hogy Magyarország tavaly több mint 200 ezer törvénytelen határátlépési kísérletet akadályozott meg. 

Hangsúlyozta, hogy a nemzetközi jog világosan fogalmaz, a háború vagy üldöztetés elől menekülők az első biztonságos országban maradhatnak, nem a másodikban, a harmadikban vagy a negyedikben. 

Ennek kapcsán tudatta, hogy

 hazánk több mint egymillió menekültet engedett be Ukrajnából az invázió két évvel ezelőtti megindítását követően, a dél felől érkezők viszont biztonságos országok során vágtak keresztül. 

Szavai szerint a harmadik prioritás az EU versenyképességének javítása, ugyanis Kína mostanra átvette a második helyet a világ legnagyobb gazdaságainak sorában, és Peking és Washington is protekcionista politikát folytat. Kérdésre válaszolva pedig úgy vélekedett, hogy az Európai Unió biztonsága és versenyképessége sokat romlott az utóbbi öt évben, a helyzet rosszabb, mint a ciklus elején, ezért Magyarország nem támogatja a jelenlegi brüsszeli vezetők újraválasztását. 

Szijjártó Péter a magyar vezetést érő bírálatokra reagálva azt mondta, hogy

 ezek igazi mozgatórugója az, hogy "Brüsszel és a nemzetközi liberális mainstream nem tudja megemészteni, hogy van egy olyan, karakteresen jobboldali, hazafias kormány, amely szembemegy a fősodorral, és mégis sikeres, mégis maga mögött tudhatja az emberek támogatását". 

Leszögezte, hogy ez a liberális mainstream a fejlődés egyetlen sikeres útjaként tekint magára, és ennek már a magyar kormány puszta létezése is ellentmond. 

Majd közölte, hogy a magyarországi helyzettel kapcsolatos kritikákat elfogult beszámolókra hivatkozva fogalmazzák meg, ugyanis a valóságban például sem a sajtó szabadsága, sem a bíróságok függetlensége nincs semmiféle veszélyben.

Valamint sajnálatát fejezte ki az Egyesült Királyság európai uniós kilépése miatt, már csak azért is, 

mert szavai szerint ezzel a józan ész egyik képviselője távozott, így a vita meglehetősen kiegyensúlyozatlanná vált a szuverenisták és a föderalisták között. 

Ezzel kapcsolatban megerősítette, hogy Magyarország ellenzi a föderalista elképzeléseket, és úgy látja, hogy erős Európához erős tagállamokra van szükség. 

A minisztert kérdezték a magyar-orosz kapcsolatokról is, és ennek kapcsán rámutatott, hogy

 a kormány továbbra is együtt kíván működni Oroszországgal a szankciók által nem érintett területeken. 

A téma kapcsán a transzatlanti világ álszentségét sérelmezte, példaként hozva fel, hogy a paksi bővítést az orosz fővállalkozó mellett amerikai, német és francia cégek végzik, illetve hogy folyamatos a nyomás azért, hogy hazánk ne vásároljon orosz nukleáris fűtőanyagot, miközben Oroszország volt tavaly az első számú uránbeszállítója az Egyesült Államoknak. 

"Rendkívül könnyű azt mondani, hogy Szijjártó Lavrov barátja, Orbán Putyinnal találkozik, ti, magyarok árulók vagytok, a Kreml propagandistái vagytok, de ha a színfalak mögé nézünk, akkor látható az, hogy akik minket vádolnak, nálunk jóval nagyobb üzleteket kötnek az oroszokkal"

 - fogalmazott. 

Megerősítette, hogy Magyarország a lehető leghatározottabban elítéli az ukrajnai háborút, teljességgel elfogadhatatlannak tartja egy szuverén ország megtámadását. De hozzátette, hogy ezt nagyon könnyű elmondani Londonban, Berlinben, Varsóban vagy Washingtonban, ehhez nem kell nagy bátorság. 

"A kérdésem, hogy miért én voltam eddig az egyetlen az európai politikusok között, aki ezt egyenesen, nyíltan és őszintén az oroszok szemébe mondta Oroszországban?" - tette fel a kérdést. 

Végül azon álláspontjának adott hangot, hogy 

a háborúnak nincs megoldása a csatatéren, a fegyverek szállítása pedig csak meghosszabbítja a harcokat, ezért diplomáciai rendezésre van szükség.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában