ERDON Országos hírek

2014.10.21. 11:31

Csalódás a rákbetegeknek

Több mint 150 új készítményt, többek között modern rákellenes gyógyszereket vártak az érintettek, ehelyett mindössze tizenkét „új molekulát” tartalmaz a kompenzált gyógyszerek új listája.

Több mint 150 új készítményt, többek között modern rákellenes gyógyszereket vártak az érintettek, ehelyett mindössze tizenkét „új molekulát” tartalmaz a kompenzált gyógyszerek új listája.Több újonnan bevezetett készítmény sárgaság elleni gyógyszer, s ezeket jövő héttől lehet kiváltani, jelentette be a minap az egészségügyi miniszter, hozzátéve: reméli, hogy a forgalmazók megértők a lesznek ár megállapítása tekintetében, fontos, hogy tisztában legyenek azzal, mekkora a vásárlási erő Romániában.

A páciensek érdekképviseletei jóval több korszerű gyógyszer bevezetésére számítottak, főleg rákellenes készítményekre, melyek az utóbbi években jelentek meg – a kompenzált gyógyszerek listáját ugyanis 2008 óta nem időszerűsítették. Cezar Irimia, a rákbetegek egyesületeit tömörítő szövetség elnöke szerint ezzel az intézkedéssel gúnyt űznek azokból a betegekből, akiknek létfontosságú lenne a kezelés. „Azt mondták, hogy még ha be is vezetik ezeket a gyógyszereket, csak jövő évtől lesznek elérhetőek, ugyanis most nincs pénz. Mi 260 áttétes bőrrákban szenvedő betegről tudunk, s ők kezelés híján pár hónapon belül meg fognak halni, az egyéb rákfajtában szenvedőkről nem is beszélve. Egyszerűen nem tudjuk már kezelni ezt a helyzetet” - jelentette ki a szövetség elnöke, hozzátéve: akik úgy érzik, hogy igazságtalanság érte őket, pereljék be az államot, a szervezet ügyvédje a rendelkezésükre áll. Nemrég hét bőrrákban szenvedő beteg, nyert pert az állammal szemben, arra kötelezve ezáltal az államot, hogy térítse kezelésüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!