ERDON Országos hírek

2014.09.04. 13:19

Újdonságokkal indul a tanév

A kezdődő 2014-2015-ös tanévben folytatódik a tantárgyközi oktatási gyakorlat bevezetése, 2019-től kezdve pedig a vizsgák (érettségik és felmérők) a PISA-tesztek alapján zajlanak majd.

A kezdődő 2014-2015-ös tanévben folytatódik a tantárgyközi oktatási gyakorlat bevezetése, 2019-től kezdve pedig a vizsgák (érettségik és felmérők) a PISA-tesztek alapján zajlanak majd.

Remus Pricopie tanügyminiszter ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta: a tantárgyközi oktatási gyakorlatot tulajdonképpen a PISA-típusú tesztek előkészítésének szánják. A román oktatásügyi rendszerben először a 2013-2014-es tanévben vezették be az előkészítő és az első osztályokban, majd folytatják a másodikosokkal, ősztől pedig ezen generáció tagjai új könyveket is kell kapjanak, úttörő módszerként digitális rendszerben is. A tantárgyközi oktatást aztán az elkövetkezendő években kiterjesztik a harmadik és negyedik osztályokra is, párhuzamosan az új tankönyvek bevezetésével, mely folyamat akár négy-öt éven keresztül is elhúzódhat. Úgy fogalmazott a tárcavezető: nem létezik olyan változat, hogy a tankönyveket ki tudják cserélni máról holnapra, ami akkor sem lehetséges, ha sajnos még mindig forgalomban vannak tankönyvek, melyekben az olvasható, hogy Jugoszlávia Románia délnyugati szomszédja. Ezek cseréje tulajdonképpen már évekkel ezelőtt meg kellett volna történjen, de „inkább a miniszterek leváltásával és politikai vitákkal foglalkoztunk, és megfeledkeztünk a legfontosabbról, vagyis a tankönyvek tartalmának periódus felülvizsgálatáról”.

A tanügyminiszter szerint ugyanakkor az iskolai rendszer korszerűsítési stratégiája először az infrastrukturális körülmények javulását kell eredményezze, ezután pedig következhetnek az oktatási tartalmi elemek vagy iskolai teljesítmények nyomon követései, melyeknek professzionális módon kell megtörténniük, a másodikos, a negyedikes és a hatodikos gyerekek tudásszintjének felmérésével, amelyekre első alkalommal az elmúlt tanévben került sor. Szintén újdonságnak számít, hogy a jövő tanévtől kezdve opcionális tantárgyként választható lesz az első és második osztályokban a sakkoktatás is, melynek keretében a gyermekek megbarátkozhatnak a sakktáblával és megtanulhatják a szabályokat. 2019-től kezdve pedig az országos felmérők, a líceumi felvételi és az érettségi vizsgák a PISA-tesztek modellje, illetve a tantárgyközi oktatási gyakorlat elve alapján fognak zajlani, melyet egy tavaly decemberben elfogadott, a tanügyi törvényt módosító sürgősségi kormányrendelet tesz lehetővé.

Struktúra

A szeptember 15-én, hétfőn kezdődő 2014-2015-ös tanévben a diákok 177 napot (vagyis 36 hetet) lesznek iskolában és 34-et vakáción, leszámítva természetesen a nyári szünidőt. Kivételt képeznek a tizenkettedikesek, akiknek 37 hetes lesz az iskolai év, melyből 4 hét érettségi, illetve számukra 2015. május 29-én ér véget a tanév oktatási része. A nyolcadikosok esetében ugyanakkor a 36 hétből egy hetet az országos felmérőkre szánnak, és ők június 12-én végeznek. Az első szemeszter a többiek esetében szeptember 15-tól január 30-ig, a második február 9-től június 11-ig tart. A téli vakáció december 20. és január 5. közt lesz, melyet megelőzően az elemistáknak november 1-9. között még jár egy hét szünidő. A két félévi közti vakáció ideje január 31. és február 8. közé esik, a tavaszi vakációt pedig április 11-től 19-ig jelölték ki, melyet megelőző héten bonyolítják majd le az Iskola másképp-programot.

PISA-felmérés

A PISA- felmérést (vagyis a a nemzetközi tanulói teljesítménymérés programját) a kilencvenes évek végén hívta életre a legfejlettebb államokat tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet. A PISA monitorozó jellegű felméréssorozat, amely három területen (alkalmazott matematikai műveltség, alkalmazott természettudományi műveltség és szövegértés) vizsgálja a tizenöt éves tanulók képességét. A felmérés háromévenként zajlik az OECD-tagországok és a programhoz csatlakozó egyre növekvő számú partnerországok irányításával. Először 2000-ben, ezt követően 2003-ban, majd 2006-ban volt mérés. Az egyes mérések alkalmával egy-egy műveltségi terület nagyobb hangsúlyt kap, mint a többi. 2000-ben a szövegértés, 2003-ban a matematika, 2006-ban a természettudomány volt a kiemelt terület. 2009-ben ismét a szövegértés kerül a figyelem középpontjába.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!