ERDON Országos hírek

2014.09.15. 14:51

Kevesebb tantárgy, több nap

Fokozatosan csökkentené a tantárgyak számát a XI. és XII. osztályok számára Remus Pricopie tanügyminiszter. Egyebekről is nyilatkozott.

Fokozatosan csökkentené a tantárgyak számát a XI. és XII. osztályok számára Remus Pricopie tanügyminiszter. Egyebekről is nyilatkozott.

Remus Pricopie kifejtette: a tantárgyak számának csökkentése azért lenne fontos, hogy a diákok azokra koncentrálhassanak, amelyek az érettségi és az egyetemi felvételi szempontjából fontosak számukra. Elképzelése szerint mindehhez három-négy évre lenne szükség. „Ez egy komplikált folyamat, mely a tanterv szerkezetének változtatását feltételezi, de meg fogjuk tenni. Azokban az években, amikor a diák fontos vizsgákra készül, csökkenteni kellene a leterheltségét. Egy normális államban ez így működik” - jelentette ki Pricopie.

Több iskolanap

Egyúttal a tárcavezető annak a lehetőségét elemzi, hogy növeljék az iskolanapok számát, oly módon, hogy a tanév kezdete előtt egy héttel egy „iskola másképp” jellegű hetet tartsanak, csak azoknak, akik ezen részt szeretnének venni. „A legkevesebb iskolanappal rendelkező országok között vagyunk. Én nem változtatok semmit a jövő tanévre vonatkozóan, de talán nem lenne rossz, ha azok a diákok, akiknek a szülei ezzel egyetértenek, egy héttel hamarabb jönnének be, hogy különféle tevékenységeken vegyenek részt” - fejtette ki.

A tanügyminiszter szerint amúgy az idén végzettek 71%-os átmeneteli aránya az érettségin elfogadható, szó sincs katasztrofális eredményekről. Azt is hozzátette: az érettségi szimulálásokat ebben a tanévben is meg fogják majd szervezni, mind a XI., mind a XII. osztályosok számára. Ami pedig a tanügyi rendszer finanszírozását jelenti: a gondokat fokozatosan oldják majd meg, nyilatkozta Pricopie. Példaként a tanárok ingázását hozta fel, amelyet kilométerszám szerint megállapított keret alapján kellene kifizetni, illetve a szegény családokban élő diákoknak a „líceumi pénz” programon belül nyújtott támogatását, mely havonta nőne, mígnem a jelenlegi 180 lejről elérné a havi közel 250 lejt. Tervei szerint a pedagógusoknak pedig ismét járna majd a könyvvásárlásra, illetve szaktanfolyamokon való részvételre való összeg, melynek értéke 100 euróról 150 euróra fog nőni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!