ERDON Országos hírek

2013.11.27. 10:16

Késésben az oltási akció

Kétszázezer adag influenzaellenes oltóanyagot osztott szét a napokban az egészségügyi minisztérium, tájékoztat a Mediafax hírügynökség.

Kétszázezer adag influenzaellenes oltóanyagot osztott szét a napokban az egészségügyi minisztérium, tájékoztat a Mediafax hírügynökség.

A szaktárca korábbi közleménye szerint a megvásárolt, hatszázezer adag oltóanyag egyharmadát az Unifarm Rt. lerakatából juttatják el a területi közegészségügyi hatóságoknak, melyek ellátják majd ezekkel a háziorvosi rendelőket. Állítólag a fennmaradó négyszázezer adag ezen a héten érkezik meg, s ezeket az elkövetkezendőkben osztják majd ki. A teljes mennyiség kétharmada, azaz négyszázezer adag influenzaellenes oltóanyag a bukaresti Cantacuzino Intézet terméke, ezekből eddig 212 ezret már legyártott, a többit pedig december folyamán fogja biztosítani.

A tavalyi influenzaellenes oltási akció során nem a Cantacuzino Intézet által gyártott oltóanyagot használták, ugyanis január folyamán ezek nagy részét kivonták a forgalomból, mivel, mint kiderült, az összetételében túl kevés arányban volt jelen a B típusú influenzavírus. Ezt követően a vakcinák készítése teljesen leállt az intézetben. Idén májusban viszont Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter bejelentette, hogy az intézetet kormányhatározat által közérdekű gazdasági szolgálatnak nyilvánították, s tíz millió lejes támogatásban részesül a kormány tartalék alapjából, úgy újrakezdheti a vakcinák gyártását.

Amint Dr. Balogh Árpád nagyváradi háziorvostól megtudtuk, a tegnapi nap folyamán nem jutottak el hozzá a már jó ideje megrendelt oltóanyagok, sőt, információi sem voltak arról, hogy mikorra számíthat ezekre. Mint hozzátette, azoknak a pácienseknek, akik számára különösen veszélyes lehet az influenza – a szív- és érrendszeri megbetegedésben, illetve légzőszervi betegségekben szenvedőknek - már hetekkel ezelőtt azt tanácsolta, vegyék meg saját maguk a készítményt, amit többen meg is tettek. A december egyébként az ünnepek miatt „rövid hónapnak” számít, ha meg is érkeznek a fiolák, nem biztos, hogy lesz idő beadni az érintetteknek. A légúti fertőzések száma amúgy egyelőre nem mutat növekedést, de a hideg beálltával ez valószínűleg változni fog, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!