ERDON Országos hírek

2013.11.05. 17:31

Corlatean: A bukaresti elnöki hivatal döntésére vár a román külügy az új magyar nagykövet hivatalba lépéséhez

A román külügyminisztérium valamennyi procedúrát teljesített az új magyar nagykövet hivatalba lépéséhez, jelenleg a román elnöki hivatal végleges döntésére vár - jelentette ki Titus Corlatean román külügyminiszter.

A román külügyminisztérium valamennyi procedúrát teljesített az új magyar nagykövet hivatalba lépéséhez, jelenleg a román elnöki hivatal végleges döntésére vár - jelentette ki Titus Corlatean román külügyminiszter.

Corlateannal a Romania libera című román napilap közölt interjút, amely az újság elektronikus kiadásában hétfőn jelent meg. A külügyminiszter elmondta: a magyar-román viszonyban nem tapasztalható idegesség és feszültség. "A viszonynak vannak felfele és lefele ívelő időszakai, de a magyarországi választások előtt ez mindig így van" - mondta a román diplomácia vezetője.

Korábban a romániai magyar sajtó arról írt, hogy késik a román külügyminisztérium beleegyezése Zákonyi Botond leendő bukaresti magyar nagykövet hivatalba lépéséhez, miután a magyar fél július 21-én benyújtotta ez irányú kérését.

A román lap megkérdezte Corlateant arról, hogy miként vélekedik Martonyi János magyar külügyminiszter álláspontjáról, aki a Székelyek nagy menetelése elnevezésű megmozdulás kapcsán kijelentette: sem a román alkotmánnyal, sem az európai vagy nemzetközi szabályozással nem ellentétes az autonómia egyetlen formája sem.

Corlatean szerint Romániában ők illetékesek megítélni azt, hogy mi ütközik az alaptörvénybe, és mi nem. Rámutatott: a decentralizációval és a régiósítással kapcsolatos döntéseket a román politikusok szuverén módon, a romániai magyar kisebbség konzultálásával hozzák meg.

Hozzátette, Románia a nemzetközi szabványokhoz képest magasabb kisebbségvédelmi normákkal rendelkezik, mindössze a jobb kommunikáció és a nagyobb őszinteség hiányzik a politikusok - beleértve a romániai magyarokat is - részéről annak kapcsán, hogy a decentralizációt miként kell végrehajtani.

Corlatean szerint a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) vezetői által autonómiaformaként megfogalmazott számos elem tulajdonképpen a közigazgatási decentralizációt jelent. Corlatean szerint a politikai nyelvezetben ennek a kétértelműségnek az el nem oszlatása csak félreértéseket okoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!