ERDON Országos hírek

2013.10.08. 13:32

Tudnivalók az alapcsomagról

Több vizsgálat lesz hozzáférhető a háziorvosokon keresztül, ritkábban kell szakorvoshoz fordulni, nyilatkozta Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter az alapellátási csomag kapcsán.

Több vizsgálat lesz hozzáférhető a háziorvosokon keresztül, ritkábban kell szakorvoshoz fordulni, nyilatkozta Eugen Nicolăescu egészségügyi miniszter az alapellátási csomag kapcsán.

Egy újonnan kórismézett egészségügyi problémára átlagban két-három háziorvosi konzultációt számolnak, illetve szükség esetén mintegy három szakorvosi vizsgálatot, nyilatkozta a napokban az egészségügyi miniszter. Mindazonáltal, mint hozzátette, az egészségügyi alapcsomagot nem a konzultációk száma, hanem az ellátási periódusok szerint gondolták ki. Egy ellátási periódus egy újonnan megjelent betegség kezelésére vonatkozik, illetve egy már meglévő bántalom kordában tartására. Mindegyik ilyen periódus során különféle szolgáltatásokban részesül a beteg.

Azok a páciensek, akik nem járnak vizsgálatra, egy közösségi asszisztens által tartják majd a kapcsolatot a háziorvossal, őt tájékoztatják arról, ha változik egészségi állapotuk.

Egyúttal a háziorvosok sokkal többféle vizsgálatra küldhetik a beteget, mint jelenleg, nem kell mindenért szakorvoshoz folyamodni. A járóbeteg rendelők által nyújtott szolgáltatások is szélesebb körűek lesznek, s mind a háziorvosok, mind a járóbeteg rendelők nagyobb támogatásban részesülnek. Nicolăescu a glikozilált hemoglobin vizsgálatot hozta fel példának, melyet a cukorbetegeknek kell elvégezniük, s amelyért az eddigiek során megesett, hogy „elözönlötték” a szakorvosi rendelőket. Az alapcsomag érvénybe léptét követően a háziorvos is kiállíthatja majd az erre a vizsgálatra vonatkozó küldőcédulát. Jelenleg a betegek gyakran fordulnak egyenesen a kórházakhoz, az alapcsomag bevezetését követően ezt a jelenséget is felszámolják. Egyúttal nagyobb hangsúlyt kapnak a megelőző vizsgálatok és konzultációk, melyekre az egészséges felnőttek bizonyos időközönként lesznek jogosultak: például 18 és 39 év között háromévente egyszer megelőzési célból ingyenes konzultációkat, valamint laboratóriumi vizsgálatokat vehetnek igénybe, s ez a szám a korral egyenes arányban nő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!