ERDON Országos hírek

2013.10.25. 14:16

Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója - FUEN: ÁLLÁSFOGLALÁS A SZÉKELYEK NAGY MENETELÉSÉRE

Soha ne adják fel a közösség önrendelkezésébe, ügyeik autonóm rendezésébe vetett hitüket!

Soha ne adják fel a közösség önrendelkezésébe, ügyeik autonóm rendezésébe vetett hitüket!

Az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója nevében teljes szolidaritásunkat és támogatásunkat fejezzük ki a romániai magyar nemzeti közösség autonómia-törekvései iránt, üdvözöljük a Székelyek nagy menetélését és annak minden résztvevőjét. Európa minden őshonos nemzeti kisebbségét megilleti az önrendelkezés joga. A közösségeknek maguknak kell eldönteniük, hogy saját ügyeiket megoldásában milyen mértékben kívánnak jogosítványokat szerezni. A romániai magyarság - Európa legnagyobb, egy országban élő nemzeti kisebbsége - hosszú ideje kinyilvánította igényét Székelyföld területi autonómiája, a közösség többi részében pedig a kulturális autonómia iránt.

A különböző autonómia-formák - beértve a területi autonómiát - Európa számos tagállamában léteznek. Az autonómiák a legtöbb esetben súlyos történelmi örökséget rendeztek és kivívásuk több évtizedbe telt, de azóta bebizonyosodott, hogy az autonómia erősítette a közösségeket, valamint a régiók és autonóm területek kohézióját.

A FUEN minden fórumon támogatja tagszervezeteinek jogkövetelő törekvéseit, Székelyföld területi autonómiáját is. Az RMDSZ a FUEN erős partnere, közösen lépünk fel Európában a kisebbségi keretszabályozás megteremtése érdekében, szorosan együttműködünk az RMDSZ és a többi kisebbség európai parlamenti képviselőivel, valamint mindazokkal, akik támogatják közös ügyünket.

Arra buzdítjuk a romániai magyarokat, soha ne adják fel a közösség önrendelkezésébe, ügyeik autonóm rendezésébe vetett hitüket. Használják ki a politikai érdekképviselet lehetőségeit, támogassák a közösséget képviselő RMDSZ-t, éljenek a polgári nyomásgyakorlás eszközével, őrizzék meg az erőt adó egységes fellépést. Nyilvánvaló, hogy a többségi társadalommal közösen kell megteremteni a cél elérését közelebb hozó tárgyalás feltételeit. Ugyanakkor mindvégig készen kell állni a párbeszédre saját kormányukkal és az Európai Unióval.

A FUEN meggyőződése, hogy Székelyföldön és mindenhol az Európai Unióban a nemzeti közösségeknek elszántaknak kell lenniük és ragaszkodniuk kell az őket megillető jogok elnyeréséhez.

Flensburg, 2013. október 25.

Hans Heinrich Hansen elnök

Vincze Loránt alelnök

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!