ERDON Országos hírek

2013.10.24. 16:55

Borbély: Marosvásárhelyen közelebb kell hozni egymáshoz a magyar és a román közösséget

A 75 éve elhunyt városépítő polgármester, Bernády György tiszteletére szervezett Bernády Napok fontosságáról, a Tarom légitársaság belföldi járatainak a felfüggesztéséről, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) meghirdetett tanári állásainak helyzetéről, a lassan révbe érő, az aktuális környezetvédelmi törvényt szigorító törvénytervezetről, valamint a kormány decentralizációs terveiről tartott ma, október 24-én sajtótájékoztatót Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke Marosvásárhelyen, a Bernády házban.

A 75 éve elhunyt városépítő polgármester, Bernády György tiszteletére szervezett Bernády Napok fontosságáról, a Tarom légitársaság belföldi járatainak a felfüggesztéséről, a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) meghirdetett tanári állásainak helyzetéről, a lassan révbe érő, az aktuális környezetvédelmi törvényt szigorító törvénytervezetről, valamint a kormány decentralizációs terveiről tartott ma, október 24-én sajtótájékoztatót Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke Marosvásárhelyen, a Bernády házban.

A Dr. Bernády György Közművelődési Alapítvány kuratóriumának elnöke a sajtótájékoztató elején kiemelte, hogy a Bernády Napok keretén belül, október 24-én, csütörtök délután 17 órától a 100 éves Kultúrpalota Kistermében bemutatásra kerül a Megyei Múzeum és a Bernády Alapítvány közös kiadásában megjelent Marosvásárhelyi Kultúrpalota 1908 – 1913 album román változata. „Nem véletlen, hogy román nyelven is megjelenik a könyv. Szeretnénk, ha a román közösség is megismerné és elismerné, hogy az amit Bernády György megálmodott és megépített legfontosabb épített örökségeink közé tartozik. Marosvásárhely legreprezentatívabb épületei az ő idejében épültek, és neki köszönhetően lett egy kis poros városból egy modern, fejlett város. Érdemeit ebben a városban mindenki el kell ismerje, még akkor is ha ezek az épületek akkor épültek amikor Marosvásárhely még nem tartozott Romániához” - fogalmazott Borbély László. Hozzátette, Bernády Györgyöt mindezek mellett egy jövőbelátó szemlélet is jellemezte, hiszen a város vízellátó rendszerét úgy tervezte és valósította meg, hogy az utolsó Bernády által letett csöveket ezelőtt néhány évvel cserélték ki. „Tehát egy 130-140 ezres várost tudott ellátni ez a rendszer, amely akkor épült meg, amikor Marosvásárhelynek csupán 30 ezres volt a lakossága” - fogalmazott Borbély László. Kifejtette, a jövőben többet kellene tenni annak érdekében, hogy a marosvásárhelyi román és magyar közösség közelebb kerüljön egymáshoz, és ne éljen két párhuzamos társadalom a városban. „Sajnos a kétnyelvűség megvalósítása még mindig rengeteg akadályba ütközik, többet kellene tennünk annak érdekében, hogy egymást jobban megismerjük, hiszen ez egy nagyon sokszínű város. Ezért felhívást intézek a megyei és a városi tanácshoz, és arra kérem őket, hogy ne csak akkor legyenek hasonló események, amelyek valóban közelítik egymáshoz a két közösséget, amikor a Kultúrpalota évfordulóját ünnepeljük, hanem jöjjenek ők is kezdeményezésekkel” - hangsúlyozta Borbély.

A Bukarestből Szebenbe, Szucsávába és Marosvásárhelyre tartó Tarom-járatok megszüntetése kapcsán elmondta, a fő gondot az jelenti, hogy a Tarom nem értette meg, hogy napi járatokat kellene indítson, hogy ne legyen veszteséges. „Mivel láttam, hogy az ügyben nem születik érdemi döntés, a tegnap volt egy politikai nyilatkozatom is a téma kapcsán, mert a légitársaság önkényes döntése több mint három millió erdélyi utast érintene hátrányosan, és ezen döntésével a Tarom biztosan nem éri el a fennmaradáshoz szükséges utasforgalom növelését. A tegnap a légitársaságnál vezetőség váltás is volt, és remélem most már idő kérdése és belátják, hogy ahelyett, hogy járatokat szüntetnének meg, napi járatokat kellene indítsanak, amelyeket akár Váraddal is össze tudnának kötni, és ez költségmegtakarítást jelentene számukra is” - fogalmazott az RMDSZ politikai alelnöke.

A Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem (MOGYE) mostani helyzetére is kitérve, Borbély kifejtette: a politikum nyilván nem szól bele az adminisztratív döntésekbe, de amikor a törvény mellőzéséről van szó, nem maradhatnak távol. „Ami most végre pozitívum, a sok negatívum után az, hogy a szenátus végre jóváhagyta, hogy külön jelenjenek meg a román és a magyar helyek, december végéig. Ez most mindannyiunk felelőssége lesz, de elképzelhető, hogy nem sikerül betölteni az összes helyet. Nekem a kérésem az, hogy a MOGYE vezetősége üljön le tárgyalni a magyar tanárokkal, mert ha nem tartják be a törvényt és nem adják meg a lehetőséget, hogy létrejöjjenek a külön magyar csoportok mindenki veszíteni fog és az egyetem nem lesz akkreditálva.

A városi fakivágásokat szigorító törvénytervezet kapcsán Borbély László elmondta, úgy tűnik eredményes lesz az általa kezdeményezett módosító tervezet, amely a jövőben a polgármesteri hivatalok számára kötelezővé tenné a Megyei Környezetvédelmi Hatóságok bevonását, amennyiben fakivágásokat terveznek. „A tervezet átment a szenátusi bizottságon, a kormány is kedvezően véleményezte és remélem hamarosan a képviselőház is elfogadja” - nyilatkozta a sajtótájékoztatón Borbély. Hozzátette, az aktuális környezetvédelmi törvény jóhiszeműséget feltételez, de megalkotásakor nem számoltak azzal, hogy lesznek polgármesteri hivatalok, melyek az egészséges környezet ellen lépnek majd fel, mint ahogy az többször Marosvásárhelyen is megtörtént. A módosításra azért van szükség, hogy a jövőben minden városban meg tudjuk gátolni az egyre nagyobb gondot jelentő törvénytelen és szükségtelen fakivágásokat.

A kormány decentralizációs tervéről Borbély László elmondta: szerinte ez a legfontosabb törvénytervezete a román kormánynak az elmúlt 10 évben, amennyiben olyan formában lesz elfogadva, amelyet az RMDSZ is támogatni tud. „Mi nem csak, hogy 90 óta szorgalmazzuk a decentralizációt, de egy törvénytervezetet is letettünk júliusban ennek kapcsán a parlamentbe, és örömünkre szolgál, hogy ennek 80-85%-át átvette a kormány. Ennek köszönhető például az, hogy a szenvedély adónak 70%-a, a mi javaslatunkra, itt marad a megyében és nem miniszteri rendelet alapján lesz leosztva, emellett a megyei sport és ifjúsági igazgatóságok költségvetését is biztosítják 100%-ban. Mi nyilván többet intézményt is szerettünk volna decentralizálni, köztük a kataszteri hivatalt, a levéltárakat, de egyelőre, politikai tárgyalások miatt, ennyit lehet. Azzal viszont nem értünk egyet, hogy a megyei tanács elnöke, illetve a polgármester javasoljon megyei tanács alelnököt, valamint alpolgármestert. Tudom, hogy néhány helyen ahol többségben vagyunk ez előnyünkre válna, de mi egy olyan szövetség vagyunk amely az összmagyarságot tartja szem előtt, és azokban a megyékben, amelyekben vegyes a megyei tanácsok összetétele, politikai tárgyalásokra van szükség, különben értékes helyeket veszítünk el” - fejtette ki Borbély László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!