ERDON Országos hírek

2013.08.12. 17:02

Geoana: Választási érdekek húzódnak meg Basescu kijelentései mögött

Választási érdekekkel magyarázta Traian Basescu román államfő Magyarország "rendreutasításáról" szóló kijelentését az elnök egykori riválisa, Mircea Geoana volt külügyminiszter, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.

Választási érdekekkel magyarázta Traian Basescu román államfő Magyarország "rendreutasításáról" szóló kijelentését az elnök egykori riválisa, Mircea Geoana volt külügyminiszter, a kormányon lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) szenátora - közölte hétfőn a Mediafax hírügynökség.

Traian Basescu egy székelyföldi fórumon hétfőn azt mondta: Magyarország az "instabilitás tűzfészkévé" vált a kisebbségi kérdésben, Románia pedig vezető szerepet fog vállalni "Budapest rendreutasításában".

Geoana egyetértett azzal, hogy az "irredentizmust" keményen el kell ítélni, de úgy vélekedett: a nyilatkozat időzítése csak választási érdekekkel magyarázható az államfő részéről, aki eddig Orbán Viktor magyar miniszterelnök "legjobb barátja" volt a térségben. A jobboldalhoz közel álló Traian Basescu nem pályázhat újabb mandátumra a jövő évi elnökválasztáson, de jelezte, aktív marad a politikában, és védnökségével új párt alakult Romániában.

A volt külügyminiszter szerint az elnök "kétségbeesett népszerűség-hajhászása" veszélyes ellentétet szíthat, amire semmi szükség 2013-ban, az uniós tag Romániában.

"A legnagyobb veszély az, ha Romániát látják instabilitási tényezőnek Európában" - mondta Geoana.

A PSD egy másik politikusa, Mircea Dusa védelmi miniszter, Hargita megyei parlamenti képviselő üdvözölte Basescu nyilatkozatát és kifejezte örömét, hogy a román állam intézményei végre "a nemzeti méltóság védelmére keltek".

Óvatosabban reagált az államfőhöz közel álló Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök, a jobbközép Polgári Erő elnöke, aki a Mediafaxnak azt mondta: pontosítást vár az Elnöki Hivataltól Basescu Magyarországról szóló kijelentéseivel kapcsolatban. Ungureanu ennek kapcsán kifejtette: a szélsőséges retorikát európai szinten el kell ítélni, és jó lenne, ha Románia és Magyarország miniszterelnöke ugyanazon mikrofonnál ítélne el minden antidemokratikus, etnikai gyűlöletet szító nyilatkozatot.

"Nem kell egy olyan jelentéktelen és szánalmas politikai személyiségtől, mint Vona Gábor, függővé tenni a román-magyar kétoldalú kapcsolatokat" - tette hozzá a volt román kormányfő, arra utalva, hogy Romániában egyesek valóságos hadüzenetként értelmezték a Jobbik elnökének egy székelyföldi rendezvényen elhangzott szavait. Az Erdélyi Magyar Ifjak (EMI) egyesület által szervezett táborban Vona Gábor a romániai magyarok helyzetéről úgy vélekedett: ha a magyar érdek csak konfliktus vállalásával képviselhető, akkor a konfliktust is vállalni kell.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!