ERDON Országos hírek

2013.07.08. 13:21

Manóképesítés önkénteseknek

Az idén ismét kétnyelvű lesz a Yuppi tábor: úgy magyar, mint román kamaszok fogják kipróbálni magukat íjászkodásban, evezésben, színjátszásban és sok más érdekes programban.

Az idén ismét kétnyelvű lesz a Yuppi tábor: úgy magyar, mint román kamaszok fogják kipróbálni magukat íjászkodásban, evezésben, színjátszásban és sok más érdekes programban.

A Yuppi tábor az egyetlen olyan élményterápiás tábor Romániában, amit cukorbeteg kamaszoknak szerveznek. A tábor másik különlegessége, hogy teljes mértékben önkéntesek munkájából épül, hisz az egyesületnek egyetlen fizetett alkalmazottja sincs, és a tábori beteg gyerekeknek a részvétel mégis teljesen ingyenes.

Képzés a VígEnden

De ahhoz, hogy minden program igazán jól működjön, az önkéntesek komoly tréningen – VígEnden – vettek részt. A tréning névválasztása nem véletlen: június 28–30. között együtt voltak Mezősályin, a tábor helyszínén, azok az önkéntesek, akik augusztusban részt vesznek az élményterápiás táborban. A Yuppi táborban az önkéntesek azonban nem egyszerű önkéntesek, hanem manók. Először is vannak a Menőmanók, akik napközben különböző programokat tartanak, esténként színes kavalkádokat szerveznek a gyerekeknek. A Házimanók, alias pótanyukák/apukák, egész nap egy adott gyerekcsoportot kísérnek, játszanak, beszélgetnek velük, lelkesítik őket. A Dokimanók testesítik meg a tábor egészségügyi biztonságát, civilben orvosok, nővérek, dietetikusok. A VígEnden mindegyik csoporton belül megbeszélések folytak a programokról, a nehézségekről, a szabályokról. A manók fontos információkat kaptak a terápiás rekreációról, a diabéteszről, a cukormérésről, ugyanakkor azonban bizalomjátékokat is kipróbáltak, sőt titkos barátoknak is kedveskedtek. Az alaposan megtervezett programok célja a gyerekek önbizalmának növelése, önmagukba vetett hitük megerősítése, saját maguk elfogadásának elősegítése, ezáltal elsősorban lelki gyógyulásuk támogatása, amely elindíthatja a fizikai megerősödést is. Idén ismét kétnyelvű lesz a Yuppi tábor: úgy magyar, mint román kamaszok fogják kipróbálni magukat íjászkodásban, evezésben, színjátszásban és sok más programban. A VígEnd lejártával az önkéntesek bebizonyították, hogy igazán rátermettek a manó feladatkörre. Jelentjük: manóképesítés megvan! A Yuppi Tábor a Közösségért Alapítvány támogatásával valósul meg.

A tábor modellje

A modell a Serious Fun Children’s Network nemzetközi táborszövetség keretein belül terjedt el, és krónikus beteg gyerekek táboroztatásán keresztül valósul meg. A nemrégiben elhunyt Paul Newman 20 évvel ezelőtt álmodta meg és hozta létre a tábort Amerikában, ez lett az alapja annak a nemzetközi táborszövetségnek, amely világszerte tömöríti a súlyos beteg gyerekeknek élményterápiás táborokat kínáló szervezeteket. A szövetség tagjai világszerte 32 országból fogadnak több mint 40 különböző krónikus betegség (leukémia, asztma, AIDS, szívbeteg, cukorbetegség, daganat, égési sérülés stb.) egyikében szenvedő gyereket. A táborok eddig több mint 135 ezer súlyos beteg gyereket fogadtak, a részvétel a gyerekek és hozzátartozóik számára minden esetben ingyenes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!