ERDON Országos hírek

2013.07.17. 15:39

Csütörtökre újabb csúcstámadást tervez a Török Zsolt vezette romániai Nanga Parbat-expedíció

Csütörtökre tervezi az újabb csúcstámadást az aradi Török Zsolt vezette romániai Nanga Parbat-expedíció.

Csütörtökre tervezi az újabb csúcstámadást az aradi Török Zsolt vezette romániai Nanga Parbat-expedíció.

A Török Zsolt honlapján közölt bejegyzés szerint kedden az expedíció négy tagja elérte a 7300 méteren levő ötös tábort. A csapat tagjai azt tervezik, hogy szerdán tovább haladnak, és egy köztes megállóval csütörtökön jutnak fel a csúcsra. A szerdai megállást azért iktatják be, hogy az útnak egy veszélyes szakaszát napvilágban tehessék meg.

A csapat haladását kedden az erős szél nehezítette. "Ezt leszámítva tiszta és napos az idő, a völgyeket felhőtenger tölti be" - idézte Török Zsolt helyzetjelentését a hegymászó honlapját vezető élettársa, Vincze Minerva.

A romániai csapatnak korábban a kedvezőtlenre fordult időjárási viszonyok miatt kellett lemondania a július 6-ra tervezett csúcstámadásról.

Az expedíció tagjai június 15-én állították fel 5100 méter magasan az alaptábort. Kis híján meghiúsította terveiket az a június 23-i terrorcselekmény, amelynek kilenc hegymászó esett áldozatául. Az eseményt követően a pakisztáni hatóságok előbb leparancsolták a hegymászókat a Nanga Parbat oldaláról, később mégis lehetővé tették az expedíció folytatását. Az alaptábort pakisztáni rendőrök biztosítják.

A Pakisztán és Kasmír határán található 8125 méteres Nanga Parbat a világ kilencedik legmagasabb hegycsúcsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!