ERDON Országos hírek

2013.04.11. 12:35

Csak egy értékjegyet lehet új autóra fordítani

A környezetvédelmi minisztérium több változást akar eszközölni a roncsautó programban. A legfontosabb módosítási javaslat az, hogy az eddigi három helyet csak egy értékjegyet lehet majd új autó vásárlására fordítani.

A környezetvédelmi minisztérium több változást akar eszközölni a roncsautó programban. A legfontosabb módosítási javaslat az, hogy az eddigi három helyet csak egy értékjegyet lehet majd új autó vásárlására fordítani.

 

A roncsautó programban használt értékjegyek értéke 3800 lejről 1500 euróra, azaz, mintegy 6500 lejre emelkedik, ugyanakkor egy új autó vásárlására az eddigi három helyett csak egy értékjegyet lehet majd felhasználni. Ezek a változások is benne vannak az április 15-én közvitára kerülő törvénymódosítás tervezetben. Az egy hétig tartó közvita után miniszteri rendelettel lép majd életbe a módosított szabályozás. Rovana Plumb környezetvédelmi miniszter közölte azt, hogy magának a programnak az elnevezése is megváltozik, de azt nem árulta el, hogy mi lesz az új elnevezése. Ami viszont nem változik az, hogy egy régi autó forgalomból való kivonása után kapja meg a tulajdonos az értékjegyet, melyet felhasználhat egy új autó vásárlására. A tárcavezető jelezte, hogy további bónuszokat is be kívánnak iktatni a programba: van például egy olyan elképzelés, hogy ha valaki elektromos autót akar venni, akkor 2500 eurós értékjegyet kapjon. A miniszter közölte, hogy a Környezetvédelmi Alap, mely a roncsautó programot is finanszírozza, vissza kell fizesse a forgalomba írási illetéket mindazoknak, akik pert nyertek ebben az ügyben az állammal szemben. Az alapnak mintegy egymilliárd lejt kell visszafizetnie, és ez év elejétől mintegy egymillió eurónyi összeget fizettek vissza.

Adatok

A roncsautó program keretében a tíz évesnél öregebb, euró 1, euró 2, és euró 3. autókat lehet új autóra cserélni. 2010-ben e program keretében 186.854 régi autót töröltek a forgalomból és 60 ezer új autót vásároltak. Egy évvel később 116.641 régi autó került ki a forgalomból és mintegy 40 ezer új autót vásároltak a programban kiosztott értékjegyek felhasználásával. 2012-ben 44.857 autót töröltek a forgalomból és 15.149 új autót vásároltak, melyek közül 4.740 hazai gyártmányú kocsi volt. Az elmúlt évben a Környezetvédelmi Alap 171 millió lejt irányzott elő a programra, amelyből 153.888 ezer lejt fel is használtak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!