ERDON Országos hírek

2013.03.19. 11:15

Változik a jogosítvány megszerzési módja

A jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati próbát újra le lehet tenni anélkül, hogy az elméleti vizsgát újra le kéne tenni, áll a Belügyminisztérium törvénytervezetében.

A jogosítvány megszerzéséhez szükséges gyakorlati próbát újra le lehet tenni anélkül, hogy az elméleti vizsgát újra le kéne tenni, áll a Belügyminisztérium törvénytervezetében.

 

A belügyi tárca módosítani kívánja a jogosítvány megszerzésére vonatkozó szabályozást. Ennek érdekében határozattervezetet dolgozott ki, melyet a napokban közvitára bocsátott. A tervezetben szereplő változások egyike az, hogy a mopedekre is ugyanúgy kell jogosítványt szerezni, mint az A, A1 és A2 kategóriájú járművekre. A tervezet értelmében a sikeres elméleti vizsga után egy év áll rendelkezésre a jelentkezőnek arra, hogy gyakorlati vizsgát tegyen. Amennyiben a gyakorlati vizsgán nem megy át a jelentkező, a vizsgától számított legkevesebb tizenöt nap után újra megpróbálkozhat a gyakorlati vizsgával, anélkül, hogy ismét elméleti vizsgát kellene tennie, de csak akkor, ha a két vizsga között legalább hat órányi próbavezetésen vett részt, és ezt igazolni is tudja.

A gyakorlati vizsgák a következőképpen zajlanak le: a mopedvizsgák csak a vizsgapályán, az A, A1 és A2 típusú járművek esetében a vizsgapályán és közúton, míg a többi gépjármű-kategória esetében (B, B1, BE, C, C1, C1E, D, D1, D1E, Tr, Tb, Tv) csak a közúton. Azok, akik mopedre akarnak jogosítványt szerezni, és igazolni tudják azt, hogy 2013, január 19 előtt elvégezték a szükséges elméleti képzést egy mopedvezetés-oktatásra engedéllyel rendelkező egységbél, jelentkezhetnek a vizsgára anélkül, hogy szükséges legyen sofőriskolát végezniük. A gyakorlati vizsgák az A, A1 és A2 típusú járművek esetében úgy zajlanak le, hogy a vizsgázó és oktatója ugyanabban a járműben fog közlekedni, míg a vizsgáztató egy másik autóban követi őket és rádión fog kommunikálni velük, áll a tervezetben. A törvénytervezet szövege a www.mai.gov.ro honlapon tanulmányozható a Transparenta decizoinala nevű menüpont alatt. A tervezettel kapcsolatos észrevételeket, megjegyzéseket tíz napon belül lehet elküldeni a legislatie@mai.gov.ro e-mail címre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!