ERDON Országos hírek

2012.12.10. 18:06

Jönne Ponta! Robbantana Băsescu?

Ragaszkodik a választásokon győztes USL ahhoz, hogy Victor Pontát kérje fel az új kormány megalakítására Traian Băsescu államfő. Közben állítólag utóbbinak titkos fegyvere van.

Ragaszkodik a választásokon győztes USL ahhoz, hogy Victor Pontát kérje fel az új kormány megalakítására Traian Băsescu államfő. Közben állítólag utóbbinak titkos fegyvere van.

Nem áll el az USL pártszövetség attól, hogy mindenképp Victor Pontát próbálja meg újra miniszterelnökké tenni. A választásokon győztes pártszövetség nevében közös sajtótájékoztatón nyilatkozott hétfőn Crin Antonescu (PNL) és Victor Ponta (PSD). Az előbbi hangoztatta: „Az USL-nek kategorikus többsége lett a parlamentben, és világos javaslata van a miniszterelnök személyére, mégpedig Victor Ponta”. A nevesített azt nyilatkozta, szerinte nem voltak csalások a választásokon. Ugyanakkor visszautasította a bírálatokat, amelyek szerint az USL győzelme nyomán, a választási rendszer hiányosságai miatt az eddiginél is több honatya lehet, ahelyett, hogy – a népszavazással megerősített módon – csökkenne a számuk. Egyébként a voksolások nagy vesztese, az ARD pártszövetség vezető ereje, vagyis a PDL közben tudatta: pénteken tartja vezetőségi ülését az eredményei kiértékelésére.

Furcsa pletyka

Annak eldöntése, hogy kit kér fel kormányalakításra, az államfő hatásköre. Băsescu elnök azonban egyelőre hallgat. Hétfőn közben olyan információk is érkeztek, amely szerint egyfajta bombája van, amellyel kirobbanthatná a hatalomból Pontát – de nem biztos, hogy élni fog ezzel. A vonatkozó értesüléseket óvatosan kell kezelni, mivel Moszkvából származnak – márpedig közismert módon Băsescu elnök nem túl jó viszonyban van a nevezett nagyhatalommal –, míg az USL inkább Moszkvabarát.

Minden esetre az orosz sajtó által közreadott hírek szerint Băsescunak birtokában vannak olyan dokumentumok, amely szerint az USL-s Victor Ponta nem csak plagizátor (ld. doktori dolgozatának lopott passzusait), hanem egy orosz titkosszolgálat ügynöke is lehet. Állítólag a román államfőn múlik, hogy használja-e ezeket az információkat. A forrás szerint az USL már a kampány előtt kidolgozta ellenstratégiáját arra az esetre, ha az elnök mégis bevetné ezt a „bombát”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!