ERDON Országos hírek

2012.10.23. 10:15

Hétvégén átállítjuk az órákat

Október 28-án, vasárnap kora hajnalban 4 órakor 3 órára, vagyis egy órával vissza kell állítani az órákat. 1980-ban vezették be, a vélemények ma már megoszlanak az óraátállítás kapcsán.

Október 28-án, vasárnap kora hajnalban 4 órakor 3 órára, vagyis egy órával vissza kell állítani az órákat. 1980-ban vezették be, a vélemények ma már megoszlanak az óraátállítás kapcsán.

 

Az óraátállítás célja kezdetben az volt, hogy a nappalok minél jobban egybeessenek a lakosság megszokott ébrenléti idejével, ami reggel héttől este tízig tart. Először 1976-ban, három évvel az első olajárrobbanás után vezették be Franciaországban. A hatóságok akkor a lépést azzal indokolták, hogy az akcióval 300 ezer tonna kőolajnak megfelelő energia megtakarítás érhető el.

A nyári időszámítás minden év március utolsó vasárnapján kezdődik és október utolsó vasárnapjáig tart. A vélemények ma már megoszlanak óraátállítás kapcsán, mivel energiafogyasztási szokásaink 1980 óta nagymértékben megváltoztak. A legújabb számítások szerint az energia fogyasztás átalakulása miatt már nem lehet az óraátállítással energiát megtakarítani.

Megtakarítás

Az óraátállításból adódó megtakarítás legnagyobb része abból adódott, hogy a közvilágítást elég volt egy órával később bekapcsolni. Napjainkban azonban a modern energiahálózatok és a közvilágítás is automatikusan működik, mindig alkalmazkodik az éppen aktuális fényviszonyokhoz. Így a lámpák ki és bekapcsolása a sötétedéssel egy időben történik meg. Az éjszaka hossza pedig független attól, hogy az óra éppen hány órát mutat. A fogyasztási szokások megváltozása, az egyre szaporodó háztartási készülékek használata ugyanakkor jócskán megnövelte energia igényeinket. Legjobb példa erre a tévézési szokásaink változása. Míg régen 1-2 tévécsatorna adásait tudtuk nézni, azt is csak este 10 óráig, addig ma nem ritka, hogy 100 tévécsatorna vételére van lehetőségünk, és éjjel-nappal sugározzák az adásokat.

Az utazóknak érdemes tudni, hogy a téli időszámításra való átállás nem befolyásolja a vonatok menetrendjét. Az utasszállító vonatok a menetrend szerint indulnak az állomásokról, éjjel 4 óráig, amely ekkortól 3 óra lesz. Azok, amelyek indulási időpontja 4 után lenne, már az új idő szerint kezdik meg útjukat. A 4 óra után is úton levő szerelvények a legközelebbi állomáson állnak addig, amíg az új időszámítás szerint indulniuk kell, azok, amelyeknek már közel van a végállomásuk, befejezik útjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!