ERDON Országos hírek

2012.10.12. 12:35

Antal Árpád szerint a székelyeket sértegeti Kovászna megye prefektusa

Nyilvános bocsánatkérésre szólította fel csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektust, amiért kisbetűvel írta a Székelyföld szót, és egy futballcsapat zászlajához hasonlította a székely lobogót.

Nyilvános bocsánatkérésre szólította fel csütörtöki sajtóértekezletén Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Codrin Munteanu Kovászna megyei prefektust, amiért kisbetűvel írta a Székelyföld szót, és egy futballcsapat zászlajához hasonlította a székely lobogót.

 

A kormány helyi képviseletét ellátó, az önkormányzati határozatok törvényességét ellenőrző prefektus Ráduly Istvánt, Uzon község polgármesterét jelentette fel a közigazgatási bíróságon, amiért a községházára kitűzték a székely zászlót. A keresetben Munteanu "úgynevezett székely földről" ír, amely szerinte nem egy alkotmányos entitás, tehát zászlajának kitűzése ugyanúgy illegális, mint egy futballcsapat vagy egy autógyár lobogójának a használata.

Antal Árpád szerint az ilyen provokációktól "kinyílik a bicska a székely ember zsebében", és a gesztust nem tudja másként értelmezni, mint etnikai gyűlöletkeltésnek.

"A prefektus fizetésének nagy részét a székelyek által befizetett adóból kapja, ezért jogosan várják el tőle, hogy tisztelje a székely népet és annak szimbólumait" - mondta a polgármester. Hozzátette: elfogadhatatlan, hogy a prefektus az ország hatszázezer polgárát sértegesse, és kifejezte meggyőződését, hogy a Ponta-kormánynak sem érdeke olyan embert megtűrni ebben a tisztségben, aki etnikai feszültséget szít a térségben.

Codrin Munteanu közleményben reagált a polgármester nyilatkozatára, amelyben megfélemlítési kísérletnek minősíti Antal Árpád szavait.

"Elutasítunk minden olyan nyilatkozatot, amely fenyegetés és megfélemlítés által megpróbálja a prefektusi hivatalt eltántorítani kötelezettsége teljesítésétől, vagy amely a választási kampányba próbálja bevonni" - olvasható a prefektus közleményében.

A másfél oldalas közleményben a "székely" szó nem szerepel. A prefektus viszont leszögezi, hogy jogosan indított eljárást az uzoni községháza ellen a közigazgatási bíróságon, mert Románia törvényei szerint a hivatalosan elfogadott jelképeket kell a középületekre kifüggeszteni, mégpedig: két román zászló közé helyezve az ország címerét és a község, vagy a város címerét, ha van ilyen, illetve az Európai Unió zászlaját

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!