ERDON Országos hírek

2012.09.17. 19:08

Tanévnyitó a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemen

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem idei központi tanévnyitójának hétfőn délben a Csíkszeredai Műszaki és Társadalomtudományi Kar nagy aulája adott otthont. Az egyetem négy karán idén mintegy kétezer hallgató kezdte meg a tanévet.

A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem idei központi tanévnyitójának hétfőn délben a Csíkszeredai Műszaki és Társadalomtudományi Kar nagy aulája adott otthont. Az egyetem négy karán idén mintegy kétezer hallgató kezdte meg a tanévet.

 

Az elsőként felszólaló Dávid László, a Sapientia egyetem rektora tanévnyitó beszédében a közös munka fontosságát emelte ki. „A Sapientia EMTE a romániai magyarság önálló egyeteme Európában, melynek célja nemzeti közösségünk oktatásának és tudományos életének elismert szakmai színvonalon való művelése.” A rektor az egyetem erősségeit hangsúlyozta: „Az egyetemi diákélet színvonala, az informatikai felszereltség, az oktató személyzet elérhetőség és segítőkészsége, a képzés gyakorlat-orientáltsága, az oktatás színvonala mind az európai átlag felett van” - derül ki abból az európai felmérésből, ahol 1150 egyetem több mint 530 000 hallgatóját kérdezték meg.

Kató Béla, a Sapientia Alapítvány kuratóriumának elnöke örömének adott hangot, hogy „nem csak örökségünk van, hanem itt vannak az örököseink is”. Beszédében a legnagyobb magyar, Széchenyi szavainak ma is aktuális gondolatát adta tovább: „Az ész, a tudás, az, ami igazából naggyá teheti a lehetőségeket és a forrásokat. Ennek az egyetemnek fel kell vállalnia, és a régió tudás-központjává kell válnia” – hangzott el.

Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a szülőföldön való anyanyelven történő tanulás fontosságát emelte ki, majd Dr. Zsigmond Barna Pál, Magyarország csíkszeredai főkonzulja köszöntötte az idei tanévet kezdő egyetemi hallgatókat.

A Csíkszeredai Karok részéről Biró A. Zoltán és Makó Zoltán dékán osztotta meg ünnepi gondolatait a jelenlévőkkel.

A köszöntő beszédek sorát Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke folytatta: „Köszönöm azoknak a munkáját, akik lehetővé tették, hogy ma itt azt ünnepeljük és arról beszéljünk, hogy immár akkreditálva van az egyetem. Higgyék el, nem volt könnyű ezt a döntést meghozatni Bukarestben, ehhez ott kellett legyünk.” Ugyanakkor emlékeztette a jelenlévőket a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem esetére, hozzáfűzve: „ha nélkülünk is tudnak Bukarestben döntést hozni, ellenünkre válhat”.

Ebben a három-négy évben azt kell keresni, hogy a tanulás mellett az eligazodásban, a pályára lépésben már tegyetek lépéseket – kérte az elsőéveseket a megyeitanács-elnök. „Az egyetem elvégzése után tárt karokkal várjuk a Sapientia egyetem jól felkészült végzőseit a megyei önkormányzatnál” – zárta beszédét Borboly Csaba.

Végül az egyetemen oktató Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere szólt a gólyákhoz, példaként állítva eléjük a londoni paralimpiáról arany és ezüst éremmel hazatérő Novák Károly Eduárdot. Mint mondotta: a tanulásnál, és a tudásnál sokkal fontosabb a teljesítmény, mindenhol azt nézik és azt várják el az embertől.

Az elsőévesek ünnepélyes eskütétele után a magyar himnusz eléneklésével zárult a tanévnyitó.

Csíkszereda, 2012. szeptember 17.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!