ERDON Országos hírek

2012.09.20. 12:46

Olaszos ízek

Választási évben vagyunk, és valamit kellene tenni annak érdekében, hogy a pihegő állapotban levő gazdasági életünket fellendítsük. A Kolozs Megyei Tanács Elnöke, Horea Uioreanu mindent megtesz azért, hogy a megye minél jobban szerepeljen, ennek érdekében jóformán naponta valamilyen többé-kevésbé használható ötlettel rukkol elő.

Választási évben vagyunk, és valamit kellene tenni annak érdekében, hogy a pihegő állapotban levő gazdasági életünket fellendítsük. A Kolozs Megyei Tanács Elnöke, Horea Uioreanu mindent megtesz azért, hogy a megye minél jobban szerepeljen, ennek érdekében jóformán naponta valamilyen többé-kevésbé használható ötlettel rukkol elő.Mivel az elmúlt időben hivatalos delegációval Olaszországban járt, összekerülhetett Battistero S.p. A cég képviselőivel, akik előtt felvázolhatta azokat a lehetőségeket, melyeket a nemeszsuki Tetarom III. ipari park biztosíthat, nem beszélve az olcsó munkaerőről. Az olaszok üzletet láthattak a dologban, mert a cég egyik vezető alkalmazottja Felice Moretti többed magával meg is érkezett Kolozsvárra. Horea Uioreanu sajtótájékoztatón jelentette be, a Nokia távoztával nem fognak a hatalmas, felépített csarnokok üresen ásítozni, mert a létező infrastruktúra megfelelő feltételeket biztosít az olasz Battistero cég számára, hogy termelő egységet hozzon létre, amit egy éven belül felépíthetnek. Mindez 50 millió eurós beruházást jelent. A 28 hektáron működő cég termelése a jövő év végére, indulhatna be. Az alkalmazottak száma 500 fő.

Ezzel szemben az olasz küldöttség vezetője, Felice Moretti arról a lehetőségről elmélkedett, hogy cége, ha megkapja mindazt a lehetőséget, amit ígértek neki, akkor a kedvező földrajzi fekvés következtében termékeikkel a kelet- európai és az északi országokban is piacot tudnak kiépíteni. A híres olasz cég kalácsot, Panettonét, kekszet és más édesipari terméket fog forgalmazni. Az első évben 30-40 millió euróval két gyártási vonalat helyeznek üzembe, majd a következő időben még kettőt. Becslésük alapján 2015-ben a termelés eléri a 100 millió eurós értéket. Az alkalmazottak első csoportjának kiképzése olaszországi gyáraikban fog történni. Vákár István, a Megyei Tanács alelnöke elmondta, hogy a termeléshez hazai, helyi nyersanyagot fognak felhasználni. A Kolozs Megyei Tanács sajtótájékoztatóján részt vettek a Battistero cég képviseletében Argo Fedrigo, Felice Moretti és Americo Rosatti.

Csomafáy Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!