ERDON Országos hírek

2012.09.25. 10:53

Nem támogatják az olcsó gyógyszereket

Vasile Cepoi szakminiszter szerint a romániai egészségbiztosítási rendszer túl keveset számol el túl sokaknak, és a hatóságok problémája, hogy fedezzék a túl költséges szolgáltatásokat.

Vasile Cepoi szakminiszter szerint a romániai egészségbiztosítási rendszer túl keveset számol el túl sokaknak, és a hatóságok problémája, hogy fedezzék a túl költséges szolgáltatásokat.Vasile Cepoi miniszter szerint a romániai egészségbiztosítási rendszer túl keveset számol el túl sokaknak, és a hatóságok problémája, hogy fedezzék a túl költséges szolgáltatásokat, illetve az, hogy ne létezzenek várólisták. Arra hívta fel a figyelmet: az OEP 1,7 milliárd lej értékben fedezi a 10 lej alatti értékű gyógyszereket, azon orvosságok esetében pedig, melyek hatása vitatott, vagyis „se nem használnak, se nem ártanak”, a fogyasztás körülbelül 30 millió euró értékű. Meglátásában az egyik fő kihívás, hogy el tudják számolni a nagy költségű beavatkozásokat, és meg tudják szüntetni a várólistákat, ugyanis a lakosság 99 százaléka nem tudja kifizetni azokat az egészségügyi szolgáltatásokat, melyek több száz millió lejbe kerülnek. Hozzátette: az olcsó, 10 lej alatti, nem létfontosságú gyógyszereket viszont ki fogják iktatni az ártámogatott orvosságok listájából, mert a betegek meg tudják vásárolni ezeket.

Új egészségügyi törvény

A tárcavezető arról is beszélt, hogy az új egészségügyi törvény megszünteti az OEP monopolhelyzetét, és lehetővé teszi kölcsönös önsegélyző egyesületek megalapítását. Az OEP megyei kirendeltségeinek száma tehát csökken, és ezek újraalakulnak ilyen nonprofit társaságok formájában. Ezeken kívül azonban más ehhez hasonló kölcsönös önsegélyző egyesületek is létrejöhetnek, például szakszervezetek vagy szakmai entitások társulhatnak annak érdekében, hogy konkurenciát jelentsenek az OEP decentralizációja következtében felálló nonprofit társaságoknak. Ugyanakkor a tervezet egyik pontja úgy határozza meg a szolgáltatások alapcsomagját, hogy ezt fedezni tudják az egészségbiztosítási alapból. Cepoi megjegyezte: az egészségügyi hozzájárulások jelenlegi szintje nem „takarja” az aktuális csomagot, ezért vagy növelni kell a hozzájárulást, vagy csökkenteni a csomag összetételét, vagy pedig e kettő kombinációját alkalmazni. Az is felvetődött: legyen egy alapcsomag és egy szociális azok számára, akik az előbbit nem engedhetik meg maguknak.

Fakultatív biztosítás

Az egészségügyi miniszter azt is elmagyarázta: a páciensek igénybe vehetik majd az egészségbiztosító által kínált szolgáltatásokat, ha pedig azt óhajtják, hogy bizonyos romániai vagy külföldi orvos kezelje őket, akkor január 1-től külön fizetniük kell majd ezért. Arra is kitért, hogy a projekt stratégiai kórházhálózat létrehozását is előírja, és a biztosítóknak vállalniuk kell majd a felelősséget azért, hogy ne ajánljanak indokolatlan szolgáltatásokat.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!