ERDON Országos hírek

2012.07.21. 10:49

Leszerelik Basescu biztonságos telefonvonalait

Crin Antonescu ideiglenes román államfő pénteken arra utasította a Speciális Távközlési Szolgálatot (STS), hogy szüntesse be a biztonságos telefonvonalak működtetését Traian Basescu felfüggesztett államfő népszavazási kampányirodájában.

Crin Antonescu ideiglenes román államfő pénteken arra utasította a Speciális Távközlési Szolgálatot (STS), hogy szüntesse be a biztonságos telefonvonalak működtetését Traian Basescu felfüggesztett államfő népszavazási kampányirodájában.

 

Csütörtökön a szenátus védelmi bizottsága törvénytelennek minősítette, hogy Basescunak elnökségének szüneteltetése idején speciális kommunikációs eszközöket biztosítsanak. Miután Antonescu erre hivatkozva az STS igazgatójának elmozdítására tett kísérletet, Traian Basescu hazaárulással és a nemzetbiztonsági intézmények szétverésével vádolta meg a kormánypárti politikusokat.

"A Cotroceni-palota pojácája megkezdte a román állam nemzetbiztonsági intézményeinek szétverését, ezért bíróságon fog felelni, nemcsak ő, hanem ennek az államcsínynek valamennyi szervezője" - jelentette ki Basescu az elnöki hivatalra és Crin Antonescura utalva.

Erre reagálva Antonescu pénteken azt mondta, hogy Basescu "kétségbeesésében már félrebeszél, és nem több már egy politikai roncsnál, mind megszólalásai, mind viselkedése, mind pedig megjelenése tekintetében".

Antonescu szerint a felfüggesztett államfő leváltásáról tartandó népszavazásnak az a tétje, sikerül-e Romániának elkerülnie, hogy ugyanilyen politikai ronccsá váljon.

"Basescu vádaskodása és fenyegetőzése engem nem ijeszt meg, csak undorral tölt el" - mondta Antonescu, hozzátéve: őt csak az aggasztja, hogy lesznek olyanok, akik külföldön hitelt adnak az államcsínyről szóló megalapozatlan rágalmaknak, és ezt egész Románia megsínyli.

Antonescu leszögezte: nem azonos az STS szétverésével az, ha lecserélik annak vezetőjét.

A titkosszolgálat igazgatóját egyébként azért nem sikerült az ideiglenes elnöknek leváltania, mert a Legfelső Honvédelmi Tanácsban (CSAT) az elnöki hivatal miniszteri rangú nemzetbiztonsági tanácsadója ellene szavazott, márpedig egy ilyen döntést csak konszenzussal hozhatott volna meg a testület.

A román sajtóban több feltételezés jelent meg arról, hogy miért vált olyan fontossá a speciális telefonvonalak ügye. Egyes vélemények szerint csak presztízsharcról van szó. Az egyik román hírtelevízió azt feltételezi, hogy a speciális telefonvonalak a népszavazás napján segítették volna Basescut abban, hogy a román külképviseletekkel tartson kapcsolatot, amelyek a külföldön dolgozó, többségükben Basescu-párti román vendégmunkások számára működtetnek szavazóhelyiségeket.

Az államfő leváltásáról július 29-én rendeznek népszavazást Romániában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!