ERDON Országos hírek

2012.07.11. 14:15

Differenciált érettségi lenne a megoldás?

Victor Ponta miniszterelnök és Ecaterina Andronescu tanügyminiszter július 10-i találkozójukon az idei érettségi vizsga eredményeivel kapcsolatos következtetéseiket beszélték meg.

Victor Ponta miniszterelnök és Ecaterina Andronescu tanügyminiszter július 10-i találkozójukon az idei érettségi vizsga eredményeivel kapcsolatos következtetéseiket beszélték meg.

Ecaterina Andronescu tanügyminiszter a találkozó után azt nyilatkozta, hogy a 2013-as érettségi már differenciált kell legyen, továbbá több szimulációs vizsgát is kellene szervezni. „Az idei évi eredmények azt mutatják, hogy az elméleti középiskolák átmeneteli aránya 70-80 százalék volt, míg az ipari- és szakiskoláké 20-24 százalék”-mondta el a tanügyminiszter. Hozzátette, hogy a júniusi-júliusi vizsgaidőszakban az előző évek promócióinak eredményei gyengébbek voltak a 2012-es promócióiénál, ami szintén az átmeneteli arány csökkenéséhez vezetett. A Tanügyminisztérium a következő tanévben megnövelné a tanügyi felügyeletet, főleg az érettségi tantárgyak esetében, és több szimulációs vizsgát is szervezne. Andronescu hozzáfűzte, hogy a vakáció idején speciális felkészítést tartanak a megbukott diákoknak, hogy a következő vizsgaidőszakban jól teljesítsenek. A tanügyminiszter reményét fejezte ki, hogy augusztus végén összehívhatnak egy rendkívüli szenátusi ülést, amelyen a 2013-as érettségi módszertanát dolgoznák ki. A differenciált érettségi a szaknak megfelelő vizsgákból állna.

Gyenge eredmények

Országos szinten a júniusi-júliusi vizsgaidőszakban az átmeneteli arány 43,04 százalék volt az óvások eredményeinek feldolgozása előtt, 1,43 százalékkal kevesebb a 2011-es évhez képest. A kormány úgy gondolja, hogy az érettségi célja nem az, hogy csak a legjobb tanulók menjenek át a vizsgákon, hanem, hogy megfelelő felkészítést biztosítsanak mind az egyetemre, mind a szakiskolákba vagy munkára jelentkező diákoknak – nyilatkozta a találkozó után Victor Ponta. A miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy az idei érettségi eredmények nagy aggodalomra adnak okot, valamint az átmeneteli arány bizonyítja, hogy a helyzet nagyon súlyos. Hozzátette, hogy a kormány a következő időszakban több megoldást is megvizsgál, köztük a differenciált érettségit a technikai líceumokban.

Megoldások

„Az óvások eredményeinek kifüggesztése után várom az ajánlatokat és konkrét megoldásokat, mivel ez az állapot nem folytatható. Ha lehet a változtatásokat érvénybe kell léptetni az augusztusi vizsgaidőszak előtt, vagy legkésőbb a jövő tanévtől”-tette hozzá Ponta. A miniszterelnök szerint az oktatási rendszer felépítésének problémáit elsősorban a finanszírozás hiánya, valamint a hatóságok figyelmének hiánya okozza, mivel az oktatást nem tekintik nemzeti prioritásnak, valamint a volt kormány is hozzájárult ehhez, a vidéki oktatás szisztematikus pusztításával, az iskolák bezárásával, és azzal, hogy „be akarták bizonyítani, hogy a román oktatás nem képes eredményt termelni”. Ponta kiemelte, hogy a megfigyelő berendezéseket megtartják, sőt ki is szélesítik, annak érdekében, hogy megelőzzék a csalásokat és az iskolai erőszakot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!