ERDON Országos hírek

2012.07.13. 11:20

Az EP újból felszólította a román hatóságokat a verespataki aranybánya ügyében

Széleskörű támogatással szavazta meg az Európai Parlament Petíciós Bizottsága azt a jelentést, mely a tavalyi romániai tényfeltáró látogatás megállapításait összegzi.

Széleskörű támogatással szavazta meg az Európai Parlament Petíciós Bizottsága azt a jelentést, mely a tavalyi romániai tényfeltáró látogatás megállapításait összegzi. "Határozott, meggyőző és Magyarország számára rendkívül kedvező dokumentum került elfogadásra a mai napon" - mondta el az ülést követően Bagó Zoltán, a verespataki delegáció fideszes résztvevője, kinek több módosító indítványa bekerült a végleges ajánlások közé.

A Petíciós Bizottság a jelentésben felhívja az érintett román hatóságokat, hogy biztosítsanak minden óvintézkedést a környezet megóvása érdekében, mielőtt végső döntést hoznának a Roșia Montană - Verespatak projekt környezetvédelmi engedélyének megadását illetően. Felszólítja továbbá a hatóságokat, hogy ne engedélyezzék a projektet, mielőtt minden lehetséges ellentmondást kizárnak és minden fennmaradó szempontot kielégítően és bizonyíthatóan tisztáznak. A dokumentum emellett kiemeli a betartandó referenciaértékek és egy egyértelmű ütemterv mihamarabbi megállapításának fontosságát.

A Petíciós Bizottság felszólítja a román hatóságokat, hogy kellőképpen fontolják meg a cianidos bányászati technológiák Európai Unión belüli általános betiltásáról szóló európai parlamenti állásfoglalás ajánlásait; és hogy szolgáljanak indokokkal az arany régi, flotációs technológián keresztüli kinyeréséről a cianid-alapú kinyerésre való áttérés alátámasztására. Végül felszólítja a beruházót, hogy megfelelően kövesse az ásványinyersanyag-kitermelő iparban keletkező hulladék kezeléséről szóló irányelv, az elérhető legjobb technológiák alkalmazására vonatkozó rendelkezéseit.

Háttér

A Verespatakkal kapcsolatos petíciók 2010 és 2011 során kerültek benyújtásra az európai parlamenti szakbizottságba. A dokumentumok rámutattak, hogy a települést érintő hatalmas külszíni aranybányászati projekt vélhetően nem felel meg több uniós irányelvnek, úgymint a vízügyi és a Seveso, valamint a bányászati hulladékról és a levegőminőségről szóló irányelveknek. A petíció benyújtói megfogalmazták aggodalmukat a cianidos technológiák alkalmazásából fakadó súlyos kockázatokkal; a lehetséges jövőbeni balesetekkel; a kulturális örökség elvesztésével, valamint a pártatlan, objektív tanulmányok hiányával kapcsolatban. Az EP Petíciós Bizottságának delegációja 2011 novemberében tett tényfeltáró látogatást Romániában, ahol találkoztak az érintett felekkel, úgymint a román hatóságok és a beruházó cég képviselőivel, valamint a petíció benyújtóival. A látogatás során nem sikerült minden szempontot teljes mértékben tisztázni, és ellentmondások merültek fel többek között a bánya bezárásával és a környezet helyreállításával kapcsolatos garanciákat illetően.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!