ERDON Országos hírek

2012.06.11. 16:58

Politológus a romániai választásokról

Akár 80 százalék feletti többséget is szerezhet a bukaresti parlamentben az önkormányzati választásokon győztes szociálliberális szövetség (USL) - vélekedett Cristian Parvulescu román politológus, aki az MTI kérésére értékelte a vasárnapi voksolás eredményeit.

Akár 80 százalék feletti többséget is szerezhet a bukaresti parlamentben az önkormányzati választásokon győztes szociálliberális szövetség (USL) - vélekedett Cristian Parvulescu román politológus, aki az MTI kérésére értékelte a vasárnapi voksolás eredményeit.

Az önkormányzati választások első részeredményei az egy hónapja kormányzó USL több mint 50 százalékos győzelmét jelzik. Az elemző szerint ezzel a támogatottsággal az USL a parlamenti helyek 80-85 százalékát is megszerezheti, ha őszig sikerül bevezetnie a törvényhozás által már elfogadott egyfordulós egyéni választókerületes választási rendszert. A törvényt a Traian Basescu államfőhöz közel álló, ellenzékbe szorult Demokrata Liberális Párt (PDL) megtámadta az alkotmánybíróságon.

Parvulescu szerint a PDL-t hideg zuhanyként érte az USL nagyarányú győzelme: abba az illúzióba ringatták magukat, hogy kisebb lesz a visszaesésük.

"A PDL az önkormányzati választási törvény módosításkor arra számított, hogy a tisztségben lévő polgármestereknek kedvez az egyfordulós rendszer, és ez az ő polgármestereik esélyeit növeli, de a társadalmi elégedetlenség mértéke miatt már ez sem segített. A választók egyértelmű és szigorú büntetésben részesítették a PDL-t a megszorító intézkedések miatt" - magyarázta az elemző.

Parvulescu hozzátette: az RMDSZ-t is érzékenyen érintette az USL előretörése. "Az RMDSZ nem veszített pozíciókat a konkurens magyar pártokkal szemben, viszont fontos tisztségeket kellett átengednie az USL-nek. A megszorító intézkedésekért az RMDSZ-t is büntetik a választók" - vélekedett a politológus.

Az MTI kérdésére, hogy ilyen erőviszonyok mellett, amikor már nem lesz szükség a magyarság képviselőinek támogatására a kormánytöbbség kialakításához, hogyan látja a magyar-román kapcsolatok jövőjét, Cristian Parvulescu borúlátóan nyilatkozott.

"Azok közé tartozom, akik úgy vélik, hogy a romániai etnikai béke összefügg azzal, hogy a magyarság választott képviselői részt vesznek a román nagypolitikában. Ha az RMDSZ most megyei tanácselnöki és polgármesteri tisztségeket veszít, és hosszú időre ellenzékbe kényszerül, akkor ez a kisvárosi és falusi választóknak szolgáltatja ki a pártot. Őket az országos politika kevésbé érdekli és sokkal fogékonyabbak az etnikai alapú helyi politizálásra" - mondta Parvulescu. Hozzátette, attól tart, hogy a Magyar Polgári Párt és az Erdélyi Magyar Néppárt által szorongatott, a növekvő társadalmi elégedetlenséggel szembesülő RMDSZ radikalizálódik, és ez oda vezet, hogy növeli a "párbeszédhiányt" a magyar közösség és román többség között.

Cristian Parvulescu politológus, egyetemi oktató, a bukaresti politikatudományi intézet politológia karának dékánja, a Pro Democratia egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!