ERDON Országos hírek

2012.06.12. 13:05

Felmentett Romániában a bíróság egy korrupcióval vádolt volt kormánytagot

Jogerősen felmentette a román legfelső bíróság Serban Mihailescu volt kormányfőtitkárt, akit korrupcióval vádoltak az ügyészek.

Jogerősen felmentette a román legfelső bíróság Serban Mihailescu volt kormányfőtitkárt, akit korrupcióval vádoltak az ügyészek.

 

A román sajtó keddi tudósításai szerint Mihailescut korábban egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. Az ügyészek a büntetés súlyosbítását kérték, de a legfelső bíróság - amely a jogerős ítélet meghozatalára volt hivatott - öt bírája úgy döntött, hogy felmenti a politikust.

Mihailescu a szociáldemokrata Adrian Nastase volt román miniszterelnök vezette kormány tagja volt, amely 2000 és 2004 között volt hivatalban. Mihailescu töltötte be a kabinet főtitkári tisztségét.

Az első fokú ítélet Mihailescut abban találta vétkesnek, hogy 2001-ben volt tanácsadójától, Fanel Pavalachétól 11 vadászfegyvert kért azért, hogy a volt kormányzati tanácsadó funkciójában maradhasson. A jogerős ítélet azonban felmentette a vádlottat a korrupció és a fegyvertartási szabályok megsértésének vádpontjai alól is.

Mihailescu - akit a román sajtó Baksis Miki gúnynéven szokott emlegetni - jelenleg a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) szenátora.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!