ERDON Országos hírek

2012.05.21. 14:04

Földvásárlási moratórium

Dacian Ciolos, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa támogatná, hogy Románia meghosszabbítsa a külföldiek földvásárlási tilalmát - derült ki hétfőn egy bukaresti vidékfejlesztési konferencián.

Dacian Ciolos, az Európai Bizottság mezőgazdasági biztosa támogatná, hogy Románia meghosszabbítsa a külföldiek földvásárlási tilalmát - derült ki hétfőn egy bukaresti vidékfejlesztési konferencián.

 

Romániában 2014 január elsején jár le a külföldiek hét éves földvásárlási moratóriuma. Az Agerpres hírügynökség beszámolója szerint Leonard Orban európai ügyekért felelős miniszter a konferencián aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Romániának nem áll módjában meghosszabbítani a tilalmat, mert - a 2004-ben csatlakozott országokkal ellentétben - az uniós szerződésébe nem építették be ezt a lehetőséget.

"A moratórium meghosszabbításához módosítani kellene a csatlakozási szerződést, ez azonban akár két-három évig is eltarthat és valamennyi tagországnak, európai intézménynek jóvá kell hagynia. Ezért úgy vélem, ez megvalósíthatatlan" - mondta a miniszter.

Az ugyancsak román mezőgazdasági biztos, Dacian Ciolos a rendezvényen azt mondta: a maga részéről támogatná az Európai Bizottságban a román földvásárlási moratórium meghosszabbítását.

Daniel Daianu, a román miniszterelnöki hivatal államtanácsosa úgy vélekedett: a moratórium kérdésében Romániának gyakorlatias és nem nacionalista érvek alapján kell döntenie.

Daniel Constantin román mezőgazdasági miniszter a közelmúltban jelentette be, hogy a tárca hatástanulmányt készít arról, milyen következményei lesznek annak, ha liberalizálják a román termőföld-piacot.

Külföldiek jelenleg is vásárolhatnak földet Romániában, de nem magánszemélyként, hanem az országban bejegyzett cégek tulajdonosaiként. Románia 700 ezer hektárnyi szántóföldjeinek 8,5 százaléka került eddig - vásárlás, vagy koncessziós szerződés révén - külföldiek által alapított cégekhez, közölte az Agerpres.

A hírforrás szerint ily módon főleg olasz (24,29 százalék), német (15,48 százalék), arab (9,98 százalék) és magyar (8,17 százalék) tőkéjű cégek jutottak földhöz Romániában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!