ERDON Országos hírek

2012.05.20. 12:25

EMNP: kedvezményes képviselet helyett elkülönített parlamenti helyeket!

A román miniszterelnök által javasolt kedvezményes parlamenti képviselet helyett inkább az etnikai arányosság elvét kéne beépíteni a választási rendszerbe - mondta pénteken az MTI-nek Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.

A román miniszterelnök által javasolt kedvezményes parlamenti képviselet helyett inkább az etnikai arányosság elvét kéne beépíteni a választási rendszerbe - mondta pénteken az MTI-nek Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke.

 

Az EMNP vezetője Victor Ponta kormányfő felvetésére reagált, aki egy közéleti fórumon csütörtökön azt javasolta: Románia biztosítson parlamenti helyeket minden egyes megyében azon nemzeti kisebbségek számára, amelyek számaránya eléri ott az összlakosság hat százalékát. Ezt az új kormánytöbbség által szorgalmazott egyfordulós többségi választási rendszerbe építenék be, amely ellen azért tiltakoznak az erdélyi magyarság képviselői, mert nem biztosítja a közösség arányos képviseletét.

Toró szerint egyértelmű, hogy a román kormány így akarja a Hargita és Kovászna megyében kisebbségben élő románok parlamenti képviseletét bebiztosítani és ezt nem tudnák diszkriminációtól mentesen másképp megoldani. Ezzel együtt óvatos optimizmussal tekint a javaslatra, amelyben a hatszázalékos küszöb számára nagyvonalú ajánlatnak tűnik: ezzel a kedvezménnyel olyan megyékben is képviselethez juttathatna a magyarság, ahol szórványban él.

Az EMNP elnöke azonban hozzáfűzte, sokkal jobban örülne annak, ha az etnikai arányosság elvét építenék be az új választási törvénybe. Ez azt jelentené, hogy a kisebbségek jelöltjei a számukra elkülönített helyekre versenyeznek az országos parlamenti választásokon, a helyek számát pedig demográfiai számarányuknak megfelelően állapítják meg a parlament létszámához igazítva. Toró kifejtette: a pozitív diszkriminációval a többi kisebbség megkapná a maga egy-egy helyét, a nagyobb közösségekre pedig az arányosság elvét alkalmaznák. Mint mondta, a magyar és a roma kisebbség lehet érdekelt ebben.

"Sajátos, magyar választókerületeket lehetne létrehozni, ami a magyar lakosságnak a népsűrűségével arányos, és ezekre a helyekre a magyar politikai szervezetek jelöltjei versenyeznének. Így nem függ a politikai széljárástól a magyar képviselet, mert most mindig az a veszély áll fönn, azzal riogatják a magyarságot, hogy kiesünk a parlamentből. Kiszámíthatóvá lehet tenni a bukaresti jelenlétet - ez mind a magyar, mind a román pártok számára előnyös" - magyarázta az EMNP elnöke.

A román miniszterelnök javaslatát Toró átmeneti megoldásként elfogadhatónak tartja, abban az esetben, ha demokratikus módszerekre építik és nem "etnobiznisz" alapon emelik be a választási törvénybe, azaz nem valamely kiváltságos kisebbségi szervezetnek kínálják fel ezeket a helyeket. Az EMNP szerint ugyanis joghézag van: kisebbségi törvény híján nem lehet tudni, mi is tekintenek majd kisebbségi szervezetnek, kire vonatkozik a Victor Ponta javaslata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!