ERDON Országos hírek

2012.04.23. 16:39

Tájékoztat az egyetemek kínálatáról a romániai Országos Magyar Diákszövetség

Erdély 19 városát érinti az a tájékoztató karaván, amely során a romániai Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) kíván hasznos információkat nyújtani a továbbtanulási lehetőségekről.

Erdély 19 városát érinti az a tájékoztató karaván, amely során a romániai Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) kíván hasznos információkat nyújtani a továbbtanulási lehetőségekről.

A romániai egyetemeken tanulni vágyó magyarországi diákok számára is hasznos lehet az az egyetemi kalauz, amelyet a romániai Országos Magyar Diákszövetség (OMDSZ) adott ki, és amely a romániai felsőoktatási intézmények kínálatát foglalja össze. A magyar diákoknak szánt továbbtanulási útmutatóval hétfőn indult ötnapos országos körútra az OMDSZ csapata: Erdély jelentős magyar lakossággal rendelkező városait keresik fel, ahol a pályaválasztás előtt álló középiskolás diákokkal találkoznak.

Ravai Levente, az OMDSZ elnöke az MTI-nek elmondta, hogy elsősorban a romániai magyar diákoknak szánták a kiadványt, de kétségkívül a romániai egyetemeken tanulni vágyó magyarországi fiatalok is haszonnal forgathatják a 440 oldalas könyvet. A kalauz részletes információval szolgál az egyes egyetemeken román, magyar és más nyelveken meghirdetett szakokról, beiskolázási számokról, a felvételi követelményekről, a tandíjról, de az ösztöndíj- és diákbentlakási lehetőségekről is.

A tájékoztató karaván hétfői nyitányára a kolozsvári magyar tannyelvű iskolák végzős diákjai látogattak el csoportosan. A kolozsvári diákház előcsarnokában valamennyi fontosabb egyetemi kar standot állított fel, amelynél az illető szakon tanuló hallgatók, doktoranduszok tájékoztatták az érdeklődőket. Ravai Levente elmondta: olyan tájékoztatást kívánnak nyújtani, amely a diákok szemszögéből láttatja azt, hogy mit képes nyújtani egy-egy egyetemi város, egy-egy oktatási intézmény, illetve egy-egy egyetemi szak. A beszélgetések során igény szerint a szórakozási lehetőségek is szóba kerülnek. A hét végéig két csoportban összesen 19 erdélyi városban találkoznak a továbbtanulni vágyó fiatalokkal.

A romániai felsőoktatási intézményekben több mint 12 ezer diák tanul magyar nyelven. Jelentős ugyanakkor azoknak a magyar diákoknak a száma, akik románul vagy valamely világnyelven folytatják tanulmányaikat. A műszaki képzésben ugyanis elenyésző a magyarul is elvégezhető szakok száma Romániában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!