ERDON Országos hírek

2011.12.15. 18:07

Felavatták az Országos Könyvtár épületét

Kelemen Hunor, kulturális és örökségvédelmi miniszter Emil Boc kormányfővel közösen avatta fel ma, december 15-én, Bukarestben az Országos Könyvtár új épületét.

Kelemen Hunor, kulturális és örökségvédelmi miniszter Emil Boc kormányfővel közösen avatta fel ma, december 15-én, Bukarestben az Országos Könyvtár új épületét.

„Az Országos Könyvtár új épülete a XXI. század minden elvárásának megfelelő, modern létesítmény” - jelentette ki Kelemen Hunor az avatóünnepségen, hozzátéve, végre az Országos Könyvtár minden könyvállománya egy helyre kerül. Eddig ugyanis megfelelő épület hiányában a könyvtári állományok több mint 10, különböző épületbe voltak szétszórva.

 

A ma felavatott épület nem csupán könyvtárként működik majd, hanem többfunkciós, kulturális találkozóhely lesz. Helyet kapnak itt tárlatok, állandó kiállítások, előadások, konferenciák, de működik majd irodalmi kávéház és filmklub is az új épületben.

 

Emil Boc kormányfő az elmúlt 20 év legfontosabb kulturális befektetésének nevezte az Országos Könyvtár épületének elkészülését, ugyanakkor támogatásáról biztosította Kelemen Hunor kulturális minisztert, ami a tárca további terveit illeti.

 

Az Országos Könyvtár épülete egy 112.000 négyzetméteres telket foglal el Bukarest belvárosában, az épület maga 78.600 négyzetméter hasznos felületet jelent. A munkálatok 2009-ben kezdődtek el, és a szerződésben előírt határidőre, 2011. november 30-ra be is fejeződtek. A befektetés értéke meghaladja a 105 millió eurót.

 

 

 

A Képviselőház jóváhagyta a regisztrációs adó 25% százalékkal való csökkentését

 

2011. december 15-én a Képviselőház jóváhagyta a Környezetvédelmi és Erdészeti Minisztérium azon törvénytervezetét, mely értelmében a jelenlegi regisztrációs adó értéke 25% százalékkal csökken. A jogszabály a Hivatalos Közlönyben való megjelenése után lép életbe.

 

Az „aki szennyez, az fizet” elven alapuló új jogszabály 25% százalékkal csökkenti a gépjárművekre fizetendő környezetvédelmi illetéket, de a 2007 előtt bejegyzett autókra is érvényes. A környezetvédelmi adót egy alkalommal kell kifizetni az új vagy használt gépkocsikra első romániai bejegyzésük alkalmával, attól függetlenül, hogy hazai vagy külföldi gyártmányúak, és azokra a járművekre is ki kell fizetni, amelyeket 2007 előtt jegyeztek be, de még nem fizettek utánuk ilyen adót. Az adót motortípus és -térfogat, a szén-dioxid-kibocsátás illetve a jármű kopása szerint számítják ki.

 

A ma jóváhagyott jogszabály értelmében, ha a 2008. július 1-jétől fizetett regisztrációs adó összege nagyobb volt, mint az új törvény szerinti, az adófizetők kérhetik a különbözet visszafizetését.

 

A környezetszennyezési adóból a Környezetvédelmi Alap több környezetvédelemmel kapcsolatos programot finanszíroz (roncsautó, roncstraktor, Zöld Ház, erdősítés, parkosítás, gyenge minőségű mezőgazdasági területek javítása, vízprogramok, csatornázás, regenerálódó energiaforrások használata, hibrid és villanyautók használata, bicikliutak építése).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!