ERDON Országos hírek

2011.05.22. 17:28

Románia utolsó helyen áll

<p>Az európai pénzalapok lehívását illetően Románia továbbra is utolsó helyen áll a Közép-és Kelet Európai országok között, hiszen 2013-ig megpályázható összeg mindössze 7 százalékát költötte el.</p>

Románia a 2007 és 2013 közötti fejlesztési periódusban 23,3 milliárd eurót pályázhat meg a Regionális Fejlesztési Alapból, a Kohéziós Alapból, és az Európai Szociális Alapból. 2010 végéig ennek az összegnek mindössze 7 százalékát költöttük el. A szállításra és a környezetvédelemre pályázhatók meg a legnagyobb összegek, ugyanakkor az ágazatonként lehívott pénzek arányát tekintve ezen a két területen szerepelünk a legrosszabbul. A 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott 10 országban a források lehívásának átlaga ilyen tekintetben 17 százalékos. Jobban állunk viszont a már megkötött szerződésekkel, melyek kifizetése ezután következik. Ez a pénzalap 45 százalékát jelenti, amellyel megelőztük Bulgáriát, de itt is alul maradtunk a régió 53 százalékos átlagának. Ami a Regionális Operatív Programot illeti, az itt megpályázható pénzek 13 százalékát költöttük el 2010-ig, és a pénzalap 70 százalékára kötöttük meg a szerződéseket. A humánerőforrás fejlesztési program egyike azon területeknek, amelyet a legjobban kihasználtunk, itt a rendelkezésre álló pénzforrás 72 százalékára kötöttünk szerződést.

Címkék#pénzalap

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!