ERDON Országos hírek

2011.05.24. 08:33

Határtalan kalandok június 1-5. között!

<p>Idén nyáron első alkalommal, de hagyományteremtő szándékkal kerül megrendezésre a Körösök Völgye Határtalan Vándortúra és Zenei Fesztivál 2011. június 1-5. (szerda-vasárnap) között.</p>

A rendezvény létrehozásának célja a Körösök Völgye - mint az Erdélyi Szigethegységet a Tiszával összekötő Zöld folyosó - természeti és kulturális értékeinek, turisztikai vonzereinek megismertetése, a természettudatos gondolkodás erősítése és nem utolsó sorban a térségi magyar-román együttműködés javítása. A rendezvénnyel fel kívánjuk hívni a figyelmet természeti értékeink védelmére, a környezettudatos magatartásformák szorgalmazására valamint az aktív-és ökoturizmusban, mint turisztikai ágazatban rejlő lehetőségekre.

A rendezvény nemcsak elnevezésében összetett (Vándortúra és Fesztivál), hanem a közönség felé irányuló mondanivalójában is. Ezenkívül a túrát záró zenei fesztivál programja is színes programokat kínál a résztvevőknek.

Az alapkoncepció „hídként” köti össze - az egyébként külön-külön is vonzó - a két különböző programot. A „híd” egyik pillére maga a túra, amely két ország határát „bontja le” – ugyan ideiglenesen – miközben a túrán résztvevők emlékezetes pillanatokat élhetnek át és csodálhatják meg a közvetlen környezetünktől nem is oly távoli természeti szépségeket.

A túrát záró két napos programsorozat a „híd másik pillére”, amelyen határon túli magyarok adnak majd fergeteges élő koncerteket.

A szervezett túra 2011. június 01-jén a romániai Belényesről indul, majd Sólyom, Gyanta, Tenke, Nagy-Zerénd, Feketegyarmat, Ant, Sarkad, Békés érintésével 2011. június 05-én, Békéscsabán ér véget. A „bevállalós” nevezők 5 napos túrán vehetnek részt, de gondoltunk azokra is, akik könnyed kikapcsolódásra vágynak. Számukra egy két napos túrát ajánlunk, melynek a mottója „Csak lazán”. A túrázók a kitűzött célt megtehetik kerékpárral, gyalogosan vagy akár vízen, a lényeg minden esetben, hogy mindenkit határtalan kalandok és élmények várnak.

A technikai részletek között kell említeni, hogy a túra szervezett formában túravezetők felügyeletével és vezetésével zajlik majd, illetve a részvétel regisztrációhoz és részvételi díj befizetéséhez kötött. Nevezni a Tourinform Iroda-békéscsabai kirendeltségén lehet, a nevezési határidő: 5 napos túrára 2011.05.27. (péntek) 17.00 óra; 2 napos túrára 2011.06.01. (szerda) 17.00 óra.

Az esemény fővédnöke TŐKÉS LÁSZLÓ, az Európa Parlament alelnöke. A túraprogram célba érkezőit VANTARA GYULA, Békéscsaba Polgármestere, Országgyűlési Képviselő, a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület Elnöke és DEUTSCH TAMÁS, az Európa Parlament Dél-alföldi régióért felelős képviselője fogadja.

A csúcspont, a 4. nap, amikor a túra minden résztvevője együtt lépi át a román-magyar zöldhatárt, amely nem csupán egy látványosság, hanem szimbolizálja is a kezdeményezés ideológiáját, a két ország közötti jó kapcsolatot.

A túra utolsó két napja, már nem csak a teljesítményről szól, hiszen a résztvevők és a rendezvényre kilátogatók is szórakoztató programokon vehetnek részt. Szombat este Békés - Dánfokon Keresztes Ildikó, majd Nagy Feró és a BEATRICE élő koncertjei nyújtanak kikapcsolódást.

Ez a nap Békés Város életében azért is fontos, mert ezen a napon nyílik meg a túra egyik támogatójának, a Békési Pálinka Zrt.-nek legújabb ékes eleme, a Békési Szilvapálinka Centrum. Az újonnan megnyíló Békési Szilvapálinka Centrum nemcsak a város, hanem az egész Körösök Völgye desztináció egyik legújabb, kiemelkedő turisztikai értéke lehet. Ebből az alkalom Békés belvárosában, egész nap színes programokat várják a látogatókat.

Június 5-én pedig a túra résztvevőinek Békéscsabára történő ünnepélyes beérkezését és felvonulását követően Tolvai Renáta szórakoztatja a közönséget. Az est zárásaként felcsendül egy tiszta hang, melyet Magyarországon már mindenki ismer: Rúzsa Magdi és zenekara csap a húrok közzé. Ez a fergeteges koncert jelenti majd június 5-én este az első Körösök Völgye Vándortúra és Fesztivál méltó bejezését.

A KÖRÖSÖK VÖLGYE Határtalan Vándortúra és Zenei Fesztivál a Százlábú Egyesület és a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület, valamint Belényes (Románia) és Békéscsaba testvérvárosok főszervezésében kerül megrendezésre. 

Határtalan kalandok várnak június 1-5. között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!