ERDON Országos hírek

2011.03.18. 13:10

Líbia - minkor indul a Nyugat bombatámadása?

<p>Az ENSZ Biztonsági Tanácsa még csütörtökön felhatalmazást adott a Líbia feletti légtérzár megteremtésére és a líbiai lakosság védelméhez szükséges minden intézkedés megtételére. Amerikai források szerint a légtértilalom bevezetése vasárnap vagy hétfőn kezdődhet meg, a francia kormányszóvivő viszont azt mondta, hogy a Líbia elleni csapásmérések "gyorsan, néhány órán belül megkezdődnek".</p>

 A NATO tagállamai közül néhányan már pénteken felajánlották, kiveszik részüket a tervezett nemzetközi hadműveletekből, Németország azonban elvetette a csapásmérésekben való részvételt, Törökország pedig elutasította az intervenciót, s helyette azonnali tűzszünetet sürgetett Líbiában.
    A szövetség vezető testülete az Észak-atlanti Tanács délelőtt tanácskozást kezdett arról, milyen szerepet vállaljon a NATO a készülő akciókban.
    A 15 tagú BT két állandó tagja, Oroszország és Kína nem élt a vétójogával, de tartózkodott a szavazásnál, s hasonlóképpen járt el a nem állandó tag India, Brazília és Németország is. A határozat egyúttal elrendelte, hogy fagyasszák be a Líbiai Nemzeti Olajkorporáció és az ország központi bankjának kintlévőségeit a két intézménynek Moammer Kadhafi ezredessel fennálló szoros kapcsolatai miatt.
    A szavazás előtt amerikai kongresszusi tisztségviselők Washingtonban bejelentették, hogy az Obama-kormány arab országok közreműködésével megkezdte a légtérzár megvalósításának előkészületeit, s az erőfeszítések "néhány napon belül" megkezdődhetnek. Kongresszusi források szerint arab részről - a BT-határozat régióbeli támogatottságát hangsúlyozandó - Jordánia, Katar és az Egyesült Arab Emírségek vehet részt a légtérzár megvalósításában.
    Amerikai diplomáciai vezetők csütörtökön azt hangoztatták, hogy a légtérzár létrehozása önmagában nem elegendő, a BT-határozatnak felhatalmazást kell adnia arra is, hogy légicsapásokat mérjenek Kadhafi tankjaira és nehéztüzérségére is. A BT-határozat "minden további intézkedést" jóvá hagyó kitétele ezt az igény tűnik kielégíteni.
    Bengáziban, a líbiai felkelők "fővárosában" ünnepléssel fogadták az ENSZ BT határozatát: az emberek a levegőbe lövöldöztek örömükben. A kocsik sofőrjei dudáltak, miközben több száz fiatal gyűlt össze az Átmeneti Nemzeti Tanács (a felkelők által létrehozott vezető testület) székháza előtt. A tripoli vezetés az ország egységét fenyegető lépésnek nevezte a döntést, jelezte ugyanakkor, hogy készek egy tűzszünetre a felkelőkkel.
    Nem sokkal a BT-ülés előtt Moammer Kadhafi líbiai vezető azzal fenyegette meg az ellenzéki kézben lévő Bengázi védőit, hogy még az éjszaka folyamán elfoglalja a várost, ezt a közlést azonban a legtöbb megfigyelő inkább a pszichológiai hadviselés részének tekintette, mert a kormányerők csütörtökön még 130 kilométerre voltak a felkelők központjától. Kadhafi egy portugál médiának azt mondta, hogy kormányzata nem ismeri majd el a világszervezet döntését.
    A CNN amerikai hírtelevízió viszont telefonhívást kapott Kadhafi egyik fiától, Szaif al-Iszlamtól, aki közölte: humanitárius okokból a hadsereg nem fog behatolni Bengáziba. Csak a rendőrséget és a terroristaellenes alakulatokat küldik be a városba, a lázadók lefegyverzésére.
    A Kadhafihoz hű erők csütörtök este óta támadják a Tripolitól 200 kilométerrel keletre lévő Miszráta városát - közölte a felkelők egyik képviselője.
    Az Európai Unió pénteken üdvözölte az ENSZ BT döntését. Az EU "saját mandátumának, illetve képességeinek keretében" kész a határozat végrehajtására - szögezte le közleményben Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke és Catherine Ashton, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.
    A BT-határozat nyomán Barack Obama amerikai elnök megállapodott Nicolas Sarkozy francia elnökkel és David Cameron brit kormányfővel, hogy a következő cselekvési szakaszokban szorosan együttműködnek. A francia kormány szóvivője leszögezte, hogy országa is részt vesz a műveletben.
    Nagy-Britannia támadó és felderítő repülőgépekkel csatlakozik a Líbiával kapcsolatos ENSZ-határozat betartatását célzó nemzetközi művelethez - közölte a brit miniszterelnök.
    Kanada, Norvégia, Lengyelország és Dánia is jelezte, hogy készek részt venni a Kadhafi erői elleni nemzetközi katonai műveletekben, de ennek módját még nem tudták pontosan megmondani.
    Olaszország kész rendelkezésre bocsájtani katonai támaszpontjait a légtértilalmi övezet létrehozásához - mondta egy kormányzati forrás. Megfigyelők szerint ez nagy segítség lenne, hiszen a szicíliai Sigonella-légitámaszpont egyike a Líbiához legközelebbi NATO-bázisoknak.
    "Kizárt", hogy Oroszország részt vegyen egy líbiai katonai intervencióban - jelentette ki Moszkvában a hadsereg vezérkari főnöke.
    Kína ellenzi az erő alkalmazását, és komoly fenntartásait hangoztatja az ENSZ BT határozatát illetően - derült ki a külügyi szóvivő közleményéből. Peking szerint tiszteletben kell tartani Líbia szuverenitását, függetlenségét, egységét és területi integritását.
    Az egyiptomi hadsereg fegyverszállításokat kezdett a líbiai felkelők támogatására Washington tudtával - jelentette a The Wall Street Journal.
     Londoni stratégiai elemzők pénteki helyzetértékelése szerint a líbiai repüléstilalmi övezet létrehozását és a fegyveres beavatkozást lehetővé tévő ENSZ-határozat az egész közel-keleti válság fontos fordulópontja, és elrettentő jellegénél fogva stabilizáció felé irányíthatja a további fejleményeket a térségben, Líbiában azonban így is hosszú időbe telhet az ország újbóli egyesítése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!