ERDON Országos hírek

2010.11.15. 15:15

Kedvezőtlen feltételek

<p>A Mediafax hírügynökség értesülései szerint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egy tervezet szerint 120 napról 210 napra növelné azt az időszakot, amely alatt téríteniük kellene az egészségügyi programokon belül kiadott gyógyszerek ellenértékét a gyógyszertáraknak.</p>

A Romániai Gyógyszerészkollégium által kiadott közlemény szerint ez a tervezet csődbe taszítaná a gyógyszertárakat, aláásná az egész közegészségügyi rendszert. Clara Popescu, a gyógyszerészkollégium alelnöke azt nyilatkozta: azok akik ilyesmit kitalálnak, gondolják végig, mit szólnának, ha a saját fizetéseiket 210 napos késéssel kapnák meg. „Nem hasznos senki számára, hogy az egészségbiztosítási pénztár úgy tesz, mintha nem értené, mi lenne egy ilyen rendelkezés gazdasági vonzata” - tette hozzá.

Eugenia Hamza, a Bihar megyei Gyógyszerészkollégium elnöke érdeklődésünkkor nem tudott erről a tervezetről, azt viszont elmondta: tény, hogy a pénztár még a januárban kiadott onkológiai és cukorbetegség elleni készítmények ellenértékét sem törlesztette a Bihar megyei patikáknak, s a szeptemberben kiadott gyógyszerekre vonatkozó recepteket el sem fogadta. Ilyen körülmények között egyes Bihar megyei patikák kiadják még ezeket a gyógyszereket, mások nem, tudtuk meg. Amúgy úgy véli: a 210 napos kifizetési periódus iszonyatosan sok, nem tudja, melyik patika tudna fennmaradni ilyen körülmények között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!