ERDON Országos hírek

2010.11.18. 14:33

A román külügy sajnálja, de elszigetelt esetnek tekinti a Nemzeti Színház kapcsán kialakult helyzetet

<p>Sajnálattal veszi tudomásul a román külügyminisztérium, hogy a Nemzeti Színház igazgatója, a Jobbik által bejelentett utcai tiltakozás nyomására, lemondta azt az egyezséget, mely szerint a budapesti román nagykövetség rendelkezésére bocsássa az intézményt a román nemzeti ünnep alkalmával. A külügy szerint a külképviselet ezért más helyszínt keres az ünnepségnek, amihez a magyar hatóságok támogatását is kéri.</p>

A bukaresti minisztérium tájékoztatása szerint Alföldi Róbert szerdán levélben közölte velük: a teátrum átengedését illető döntésének alapjául az a meggyőződése szolgált, mely szerint "a rendezvény elősegítheti azt, hogy a két ország, Magyarország és Románia, a viharos történelmi események ellenére a kultúra és a művészet segítségével is közeledjen egymáshoz". Levele szerint rosszul mérte fel azt, hogy ezen döntése félreérthető, ezzel pedig sok magyar ember érzését sérti.

A külügy megjegyzi: Alföldi mély szomorúságának adott hangot a helyzet miatt, hangsúlyozva, hogy az együttműködés folytatásával, főleg a kultúra és művészetek területén, a hasonló események a jövőben elkerülhetőek.

A Külügyminisztérium sajnálatosnak tartja a történteket, azonban mindössze elszigetelt esetnek tekinti. Megemlíti, hogy idén a román magyar kétoldalú kapcsolatok különösen dinamikusak voltak, példaként hozva fel Schmitt Pál és Orbán Viktor romániai látogatását.

A tájékoztatás szerint Románia nemzeti ünnepe alkalmával Budapesten eddig minden évben neves közintézményekben szerveztek kulturális eseményeket (2005-ben az Uránia Filmszínházban, 2006-ban a Művészetek Palotájában, 2007-ben az Iparművészeti Múzeumban, 2008-ban a Thália Színházban, 2009-ben pedig a Belvárosi Színházban), melyeken mindig nagy számban képviseltették magukat a magyar hatóságok.

A román külügyminisztérium november 30-án szervezett volna fogadást a Nemzeti Színházban a december elsejei nemzeti ünnep tiszteletére. A románok ekkor azt ünneplik, hogy 1918-ban Gyulafehérváron elfogadták a megszállás alatt levő Erdély Romániával való egyesülését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!