ERDON Országos hírek

2010.10.13. 15:01

Közös katasztrófavédelmi alapra tett javaslatot Tőkés László

<p>Ma ünnepélyes körülmények között átadták a Robert Schuman-díjat. A tavaly Tőkés Lászlónak ítélt kitüntetést idén Alberto João Jardim, Madeira Autonóm Régiójának kormányzója vehette át.</p>

Erdélyi képviselőnk gratulált a díjazottnak, és rámutatott: az 1976-ban autonóm státust elnyert szigetcsoport fejlődése a kiemelkedő példája annak, ahogyan a terhes történelmileg örökséget európai összefogással és segítséggel le lehet küzdeni, és a peremrégióknak számító, fejlődésben elmaradt területek sikeres integrációt hajthatnak végre. Madeira Autonóm Régiója ma a második legfejlettebb térsége Portugáliának, de ugyanígy említhetjük a spanyolországi Katalóniát, vagy az olaszországi Dél-Tirolt, sorolta az erdélyi képviselő, és kijelentette: bár a román politikusok körében még manapság is félelmet okoz a területi autonómia kérdése, a fenti példák azt bizonyítják, hogy a posztszovjet térségben, Közép- és Kelet-Európában is ez lehet a járható út a sikeres felzárkóztatás érdekében.

A kihelyezett frakcióülésen egyébként José Manuel Durão Barrosót, az Európai Bizottság elnökét is vendégül látták. A bizottsági elnök előadásához kapcsolódva Tőkés László elnöke emlékeztette a résztvevőket arra a természeti katasztrófára, ami Madeira szigetét 2010 februárjában sújtotta. Amint akkor példás európai összefogással sikerült enyhíteni a hirtelen jött esőzések és vihar okozta károkat, ugyanúgy most Magyarország is megérdemli az európai figyelmet és szolidaritást, mondotta az erdélyi képviselő. Ennek kapcsán felvetődik egy közös, európai katasztrófavédelmi alap létrehozásának szükségessége, mutatott rá Tőkés László.

Barosso EB-elnök válaszában utalt arra, hogy épp Pécsről, Európa kulturális fővárosából érkezett, ahol találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel is. Megismételte: együttérez a magyarországi vörösiszap-katasztrófa áldozataival, és az Európai Unió segítséget fog nyújtani a károk helyreállításában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!