ERDON Országos hírek

2010.10.19. 19:26

Decentralizált rezidensvizsga 2011-ben

<p>Megállapodást írt alá ma Cseke Attila egészségügyi miniszter az orvosi és gyógyszerészeti egyetemek rektoraival, az egészségügyi képzés fejlesztéséről. A dokumentumot a hat hagyományos orvosi egyetemi központ képviselői látták el kézjegyükkel, az általuk létrehozott egyesület nevében.</p>

A megállapodás értelmében, a jövő évi rezidensvizsgát decentralizáltan rendezik meg, és ezáltal a szakképzésért az egyetemi központok felelnek.

„A megállapodás az Egészségügyi Minisztériumnak és az egyetemeknek egyaránt fontos vállalása, hatalmas lépés a decentralizálás felé. Ezáltal alapjaiban szervezzük át a vizsgát, és könnyebben elérhetővé tesszük a rendszert a jelentkezőknek, mindezt a jövő évi vzsgával kezdődően” – nyilatkozta Cseke Attila miniszter.

A decentralizáció a vizsga jobb előkészítéséhez is vezet, és, az országosan egységes metodológia és könyvészet alapján, első ízben kapnak majd a vizsgaközpontban készített tételeket a jelentkezők. A jövő évi vizsgára érvényes metodológiát, könyvészetet és az új tantárgyleírásokat azokra a képzésekre, amelyek egy évvel rövidebbek lettek, 2010. december 1-ig állítják össze az egyetemek képviselői, hogya jelentkezők idejében értesülhessenek a változásokról.

Ugyanakkor, a mai találkozón a miniszter tájékozódott az idei rezidensvizsga szervezésének állásáról.

Az idei vizsgát a korábbi évek gyakorlatának megfelelően, egyetlen központban szervezik meg, november 21-én. A vizsgára idén 3505 helyet hirdettek meg, ezek közül 521 B-típusú rezidensi hely (469 orvos és 52 gyógyszerész), amellyel a jelentkező egyben munkahelyet is választ.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!