ERDON Országos hírek

2010.10.06. 14:31

A folyóvizek szennyezettsége nem fogja meghaladni a megengedett értékeket

<p>A kolontári iszapömlést követően szakembereink továbbra is folyamatosan figyelemmel kísérik a folyóvizek minőségét – jelentette be Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter október 6-án kiemelve: a hétfői tragédia óta, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a magyarországi szakminisztérium képviselőivel.</p>

Levelet küldtem Fazekas Sándor magyarországi környezetvédelmi miniszternek, melyben felkértem, hogy a továbbiakban rendszeresen informáljanak a helyzet alakulásáról.

Október 4-én, hétfőn, délután fél egykor ajkai timföldgyár vörösiszap-tározójának a gátja átszakadt. Az áradat elöntötte a Veszprém megyei Kolontárt, majd Devecser, Somlóvásárhely, Tüskevár, Apácatorna, Kisberzseny és Somlójenő is veszélybe került.

A magyarországi hatóságoktól kapott információk szerint a Torna folyónál elkezdődtek a kármentesítési munkálatok. A vörösiszap lúgos kémhatásának semlegesítése érdekében a tűzoltók, a katonaság és a vízügyi hatóság szakemberei 400 tonna kálium és magnézium nitrátot és 1.000 tonna gipszet juttatott a Marcal folyó vizébe – hangsúlyozta Borbély László.

A következő 24 órában Románia területén a folyóvizek szennyezettsége nem fogja meghaladni a megengedett értékeket az iszapömlés miatt – emelte ki a környezetvédelmi és erdészeti miniszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!